Avatar uživatele
zjentek

Jak je to s přeléváním kávy doopravdy? Skutečně je zde tak žádoucí přelévat kávu tzv. na dva krát či třeba i více?

Jde o tohle. Pokud při přípravě kávy dbám na velmi pomalé nalévání horké vody (cca 93°C) na rozemleté zrno, mám napařený šálek a tak podobně okolo, i tak bych měl kávu stůj co stůj přelít min. na 2×?

Upřímně, stále v tomto hledám logiku. Tak dobře, pojďme si to teď projít.

Verze první (zřejmě obvyklá), příklad:
Pomalu naleju vodu na zrno, do půli šálku, počkám třeba 7 sekund a naliju zbytek vody do plna. To mi zabere celkově 15 sekund.

Verze druhá, příklad:
Nalévám vodu na zrno speciální konvičkou NEPŘETRŽITĚ po dobu 20 i více sekunt, čili celý proces zalévání kávy do plného šálku je v kontextu dosti pomalý. Ovšem v konečném důsledku při této verzi nebyla káva zalita na 2×!

Upřímně, stále v principu hledám logiku. Pomůžete? (Bude však nutné se nad věcí zamyslet.)


@Drap>>> Zalít z vrchu = přelít. Mohl býs být v odpovědi trocha obšírnější? Vždyť vidíš že píši, cituji: „bude však nutné se nad věcí zamyslet“.

Můžeš alespoň vysvětlit, zda při přípravě způsobem (verzí) č.1 bude tedy lepší pěna a zároveň také lepší i chuť, než při přípravě způsobem č. 2, čili druhou verzí přípravy? Anebo jen pěna, a chuť ne? Anebo naopak chuť, a pěna bude mizerná? Anebo ještě jinak?

A vlastně mě to zde dostává k mé původní otázce, zda je něčemu prospěšné zalít kávu horkou vodou min. na dvakrát, když je možné ji vodou zalévat i pomaličku (to ale nepochopí kde kdo, proto jsem tolik vyžadoval to zamyšlení se [s rodem homo sapiens sapiens již mám jistou zkušenost], děkuju).

Anebo jak, jako, se to „pozná hned, většinou na pěně a hlavně na chuti.“ [??? Mohlo být míněno ještě docela jinak.]

(Jinak souhlas s tebou, pane, také se domnívám, že „zalévat kávu horkou vodou, tak tam to význam má“. Tedy alespoň pokud plánujeme ji poté pít.)

Zajímavá 0 před 57 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Přelévat ne, je to nesmysl, který nikam nevede. Pokud jsi myslel zalévat kávu horkou vodou, tak tam to význam má a pozná se to hned, většinou na pěně a hlavně na chuti.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cappuccino

Jak je videt, zpusobu je vic. Muzes vyzkouset, co ti bude vic chutnat!

https://www.i­receptar.cz/va­reni-a-recepty/turecka-kava-30000329.html
https://www.faj­ntip.cz/clanky/tu­recka-kava-20211102-3118.html
https://livin­g.iprima.cz/by­dleni/kuchyne/tu­recka-kava-priprava-recept
https://www.svet­cukraru.cz/blog/jak-na-pravou-tureckou-kavu

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

@Drap>>> Zalít z vrchu = přelít. Mohl býs být v odpovědi trocha obšírnější? Vždyť vidíš že píši, cituji: „bude však nutné se nad věcí zamyslet“.

Můžeš alespoň vysvětlit, zda při přípravě způsobem (verzí) č.1 bude tedy lepší pěna a zároveň také lepší i chuť, než při přípravě způsobem č. 2, čili druhou verzí přípravy? Anebo jen pěna, a chuť ne? Anebo naopak chuť, a pěna bude mizerná? Anebo ještě jinak?

A vlastně mě to zde dostává k mé původní otázce, zda je něčemu prospěšné zalít kávu horkou vodou min. na dvakrát, když je možné ji vodou zalévat i pomaličku (to ale nepochopí kde kdo, proto jsem tolik vyžadoval to zamyšlení se [s rodem homo sapiens sapiens již mám jistou zkušenost], děkuju).

Anebo jak, jako, se to „pozná hned, většinou na pěně a hlavně na chuti.“ [??? Mohlo být míněno ještě docela jinak.]

(Jinak souhlas s tebou, pane, také se domnívám, že „zalévat kávu horkou vodou, tak tam to význam má“. Tedy alespoň pokud plánujeme ji poté pít.)

Nový příspěvek