Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 2.březen 15:20

Jak je to s přeléváním kávy doopravdy? Skutečně je zde tak žádoucí přelévat kávu tzv. na dva krát či třeba i více?

Jídlo a vaření – Nápoje

Jde o tohle. Pokud při přípravě kávy dbám na velmi pomalé nalévání horké vody (cca 93°C) na rozemleté zrno, mám napařený šálek a tak podobně okolo, i tak bych měl kávu stůj co stůj přelít min. na 2×?

Upřímně, stále v tomto hledám logiku. Tak dobře, pojďme si to teď projít.

Verze první (zřejmě obvyklá), příklad:
Pomalu naleju vodu na zrno, do půli šálku, počkám třeba 7 sekund a naliju zbytek vody do plna. To mi zabere celkově 15 sekund.

Verze druhá, příklad:
Nalévám vodu na zrno speciální konvičkou NEPŘETRŽITĚ po dobu 20 i více sekunt, čili celý proces zalévání kávy do plného šálku je v kontextu dosti pomalý. Ovšem v konečném důsledku při této verzi nebyla káva zalita na 2×!

Upřímně, stále v principu hledám logiku. Pomůžete? (Bude však nutné se nad věcí zamyslet.)

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 2.březen 18:33

Jak je to s přeléváním kávy doopravdy? Skutečně je zde tak žádoucí přelévat kávu tzv. na dva krát či třeba i více?

Jídlo a vaření – Nápoje

Jde o tohle. Pokud při přípravě kávy dbám na velmi pomalé nalévání horké vody (cca 93°C) na rozemleté zrno, mám napařený šálek a tak podobně okolo, i tak bych měl kávu stůj co stůj přelít min. na 2×?

Upřímně, stále v tomto hledám logiku. Tak dobře, pojďme si to teď projít.

Verze první (zřejmě obvyklá), příklad:
Pomalu naleju vodu na zrno, do půli šálku, počkám třeba 7 sekund a naliju zbytek vody do plna. To mi zabere celkově 15 sekund.

Verze druhá, příklad:
Nalévám vodu na zrno speciální konvičkou NEPŘETRŽITĚ po dobu 20 i více sekunt, čili celý proces zalévání kávy do plného šálku je v kontextu dosti pomalý. Ovšem v konečném důsledku při této verzi nebyla káva zalita na 2×!

Upřímně, stále v principu hledám logiku. Pomůžete? (Bude však nutné se nad věcí zamyslet.)


@Drap>>> Zalít z vrchu = přelít. Mohl býs být v odpovědi trocha obšírnější? Vždyť vidíš že píši, cituji: „bude však nutné se nad věcí zamyslet“.

Můžeš alespoň vysvětlit, zda při přípravě způsobem (verzí) č.1 bude tedy lepší pěna a zároveň také lepší i chuť, než při přípravě způsobem č. 2, čili druhou verzí přípravy? Anebo jen pěna, a chuť ne? Anebo naopak chuť, a pěna bude mizerná? Anebo ještě jinak?

A vlastně mě to zde dostává k mé původní otázce, zda je něčemu prospěšné zalít kávu horkou vodou min. na dvakrát, když je možné ji vodou zalévat i pomaličku (to ale nepochopí kde kdo, proto jsem tolik vyžadoval to zamyšlení se [s rodem homo sapiens sapiens již mám jistou zkušenost], děkuju).

Anebo jak, jako, se to „pozná hned, většinou na pěně a hlavně na chuti.“ [??? Mohlo být míněno ještě docela jinak.]

(Jinak souhlas s tebou, pane, také se domnívám, že „zalévat kávu horkou vodou, tak tam to význam má“. Tedy alespoň pokud plánujeme ji poté pít.)