Avatar uživatele
Bronzový

Jak je to s prdelačkou??

Používá se krev i z jiných zvířat na podobná jídla???
Já osobně nesnáším moc dobře krev vnitřnosti a podobně, ale prdelačku naprosto miluju

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Při klasických českých a moravských zabijačkách se vařily dvě polévky. Bílá, v které se vařilo maso na zabijačkové výrobky s přidáním zeleniny a koření. Druhá polévka, černá, nebo také prdelačka. Na tu se používala další voda, v které se vařívala tlačenka / ta se dávala původně do žaludku, mořového měchýře a do části tlustého střeva /tak zvané Barbory /dále se v ní uvařily jitrnice a nakonec jelita. Díky jelitům, jejichž základem jsou většinou kroupy, vnitřní škvarky a sádlo, cibulka, česnek , koření a krev, se polévka zabarvila do tmava. Někdy nějaké jelito prasklo, nebo se i přidalo několik hrstí námíchané jelitové směso. Pro vylepšení této polévky se přidávala někdy i cibulka, nebo část silného bílého vývaru.
Dnes se často dělává prdelačka tím způsobem, že se v bílé polévce uvaří něco jelitové hmoty..
Takže ano, je tam část i vepřové krve. To ovšem neni nic zdraví škodlivého spíše naopak.
Doplňuji:
K várobě by jsi teoreticky mohl použít i krev z jiného zvířete. Většinou se však nepoužívá. Jinak se konzumuje i krev drůbeží hlavně husí a kachní. Zpění se cibulka a upraží se na ní krev s příměsí krupice. Přidá se koření a je hotovo. Na tomto základě se vyráběly ty krevní tučnice.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Existovala kdysi (jestli dnes, nevím) konzerva "Krevní tučnice" z jakési asi kachní krve. Možná je to asi to o čem píše -ocko- .No, a v nouzi se z toho dělala falešná prdelačka. Čo bolo, to bolo.


Avatar uživatele

Viz 15 odkazů ve zdroji na starší odpovědi:

Zdroj: http://www.odpovedi.cz/search? q=prdela%C4%8Dka


Avatar uživatele

Nenapadá mne obdoba ve formě polévky.
Teta měla moc ráda třeba husí (nebo kachní) krev s vejcem na cibulce. Takhle ale jde zpracovat pouze krev sražená, která se naseká na kousky a osmaží se na cibulce.


Avatar uživatele
Bronzový

V té polévce jsou kroupy a ty nadýmají. Od toho asi název prdelačka.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

Drap

jirkajirka : Myslím , že název nevznikl od nadýmajicích krup, ale právě od střev, které se v ní vaří. A všichni víme, kde nám stejně jako prasatům střevo končí.

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Ad jirkajirka. Pokud vás původ slova zajímá, přečtěte si vysvětlení v odkazu.

http://www.odpovedi.cz/…

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Ani jazykovědci se na původu neshodují. Viz odkaz

http://www.ujc.cas.cz/…

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 842
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.