Avatar uživatele
Zlatý

Jak je to s medem? Ztrácí na kvalitě, když se přidá do horkého čaje?

Doplňuji:
Tak komu mám teď věřit?
Že by v Receptáři odborník nemluvil pravdu?
Že by včelaři lhali?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Když se přidá do horkého, odstaveneho čaje, neztrácí téměř nic ze své kvality. Krátkodobá teplota okolo 80 stupňů mu nijak neublíží

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Dovolím si kolegy opravit. Při teplotě nad 46 stupňů ztrácí med většinu vitamínů a enzymů a stává se z něj tak obyčejné sladidlo. Český svaz včelařský uvádí dokonce teplotu 40 stupňů. Z tohoto důvodu se také zkrystalizovaný med rozpouští zahřátím do této teploty. Pokud si jej dáte do horkého čaje, znehodnotíte jej.


Avatar uživatele
Zlatý

Horký čaj nad 40°C je jen na opaření pusy. když srkneme, tak ho chladíme na přiměřenou teplotu slinami a vzduchem v puse.
Takže proč nedat med do čaje až když schladne na přijatelnou teplotu.
A dal bych na staré medaře/včelaře - teplota nad 40°C med kazí.


Avatar uživatele
Stříbrný

Včera to bylo na Primě v receptáři, krátkodobá teplota okolo 80 stupňů mu nijak neublíží jak píše Drap


Avatar uživatele
Zlatý

já bych med do horkého čaje tedy nadávala...osobně to nemám ráda -dám si raděj lžičku předem a pak piji čaj , ale spíš se jeho účinky projeví ve vlažném čaji jak čtu všude

zde jsou pěkné stránky o medu a spousta zajímavostí

http://mirda22.atlasweb.cz/…


Avatar uživatele
Bronzový

Nevím co říkali v Receptáři,ale každým zahřátím ztrácí med na kvalitě.Minimálně se zvyšuje hodnota HMF a znehodnotí se enzymatická složka.Lepší je počkat až čaj trochu zchladne a pak v něm rozpustit med. V každém případě není vůbec na škodu sladit medem jelikož je tvořen jednoduchými cukry(glukosa,fruktosa),které je tělo schopno přijímat bez energeticky náročného trávení jako v případě běžného bílého cukru.(po medu se netloustne!)Ještě dodám jednoduchý test pravosti medu.Pokud se med těžko rozpouští a musíte chvilku kvedlat lžičkou,než se ho podaří rozpustit,jedná se o pravý včelí med. Pokud se hned rozpustí jde o padělek či o nastavení medu nějakou umělou složkou. Pokud chcete mít v medu vše tak jak to včely donesly,kupte si med přímo od včelaře (třeba ode mne :))))) a jezte ho bez velkého zahřívání.Zkrystalizovaný med se nechá bezpečně rozpustit např. přes noc postavením sklenice na radiátor ústředního topení.


Avatar uživatele
Bronzový

a já jsem zase někde četla názor, že i při teplotě těch 80° se med může použít - pokud je to čaj s citronem... že právě díky nějakým látkám z citronové šťávy i med je ochráněný před ztrátou vitamínů...


Avatar uživatele
Zlatý

http://www.google.cz/…

tady o tom píšou, že ne do horkého čaje, ale má se počkat..


Avatar uživatele
Pokročilý

Já osobně nevím, ale vždy si počkám, až se čaj trošku zchladí a pak si tam dám med nebo citron.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.