Avatar uživatele
Stříbrný

Dotaz ohledně kvality medu nejen na včelaře.

Mám dotaz ohledně medu. Vždy jsem kupoval dražší kvalitní včelí med. Mám raději pozdější tzv. tmavý med. Je pravda, že nejlepší je květový, ale to by nesměl být z květů řepky, která se nyní pěstuje na třetině polí. Zajímavé je, že dříve mi med po čase zcukernatěl, což je v pořádku. Nyní mi ani za 2 roky nezcukernatí. A chuť má trochu odlišnou.
Nyní k dotazu. Slyšel jsem, že včelaři používají nějaký trik, aby z květového medu vytvořily tmavý med. Dělají to údajně tak, že plné sklenice medu dají na několik dnů na slunce. A med časem ztmavne. Nebo se dělají i jiné fígle.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

Nejlepší je kupovat medo od prověřeného včelaře. A zde jednoduchý test kvality medu:

Důkaz porušení medu sacharosovým sirupem
Následující metoda je pouze orientační a rozezná pouze silnější porušení medu. Princip metody spočívá v rozdílné rozpustnosti a chování se medu a porušovadla ve studené vodě. Neporušený med postupně vlévaný do sklenice se studenou vodou se při průchodem vodního sloupce viditelně nerozpouští a pravidelně se skládá u dna sklenice. Čím větší podíl v medu tvoří přimísenina sacharosového sirupu, tím více dochází při vlévání takto porušeného medu do studené vody k jejímu zakalení a nepravidelným turbulencím vlivem nestejného rozpouštění medu a uměle přidané sacharosy.

Na závěr jedna kuriozita. Psi prý nemají rádi med. Takže když se jim nabídne lžička podezřelého medu a spolknou ji, tak je med falšovaný. Pokud je med pravý, tak ho pes nepřijme.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

O medu vím jen to že akátový med nikdy nezcukernatí a to se dá vyhledat na netu.
A co se týká těch fíglů no tak co si budem vyprávět vždyť jsme Češi a to by bylo aby někteří koumáci na to nepřišli jak toho druhého očůrat.


Avatar uživatele
Zlatý

Nevím, jestli se to dá považovat za fígl, ale matka jednou koupila na trhu med a nevšimla si, že je na dně kus cihly. Dobré, ne? ;-)

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 840
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 479
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.