Avatar uživatele
Registrovaný

co znamená přívlastové víno?

co znamená přívlastové víno?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Registrovaný

Přívlastková (predikátní) vína - Podle vinařského zákona ( § 9) je to nejvyšší kategorie vín. Vyrábí se v šesti druzích z odrůd, které jsou pro jednotlivé vinařské oblasti určeny prováděcím předpisem. Víno musí obsahovat minimálně 85 % deklarované odrůdy, mošt se nesmí přicukřovat a hrozny musí mít minimální obsah cukru, který je pro jednotlivé druhy přívlastkových vín stanoven. Druhy přívlastkových vín jsou podobné jako v Německu, pouze obsah cukru v hroznech je poněkud odlišný.

Přívlastková vína se vyrábějí v těchto druzích:
kabinet - obsah cukru min. 19°, v Německu Kabinett obsah cukru 65 - 87° Oechsle
výběr z hroznů - obsah cukru min. 21°, v Německu Spätlese obsah cukru 76-95° Oechsle
pozdní sběr - obsah cukru min. 24°, v Německu Auslese obsah cukru 83-105° Oechsle
výběr z bobulí - obsah cukru min. 27°, v Německu Beerenauslese obsah cukru 110-128° Oechsle
ledové víno - obsah cukru min. 27°, hrozny musí být sklizeny a zpracovány při teplotách -6°C a nižších, v Německu Eiswein obsah cukru 110-128° Oechsle
slámové víno - obsah cukru min. 27°, hrozny musí být před lisování nejméně 3 měsíce uloženy na slámě nebo zavěšeny ve větraném prostoru, v Německu se nevyrábí.
V Německu je ještě Trockenbeerenauslese suchý bobulový výběr, vyráběný z botrytických hroznů, které se nechají seschnou na keřích, obsah cukru musí být 150-154° Oechsle.

Zdroj: http://www.vino-italiano.cz/in formace/o-vinech/slovnik-pojmu -pismena-n-r/

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Přívlastková vína se smí vyrábět pouze ve třech druzích: kabinet, pozdní sběr a výběr z hroznů, nesmí být přislazována a musí obsahovat nejméně 90 % označené odrůdy.
V Česku se smí vyrábět přívlastková vína pouze z hroznů jejichž odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena pověřeným kontrolním orgánem (ČZPI).
Doplňuji:
Podle vinařského zákona ( § 9) je to nejvyšší kategorie vín. Vyrábí se v šesti druzích z odrůd, které jsou pro jednotlivé vinařské oblasti určeny prováděcím předpisem. Víno musí obsahovat minimálně 85 % deklarované odrůdy, mošt se nesmí přicukřovat a hrozny musí mít minimální obsah cukru, který je pro jednotlivé druhy přívlastkových vín stanoven. Druhy přívlastkových vín jsou podobné jako v Německu, pouze obsah cukru v hroznech je poněkud odlišný.

Přívlastková vína se vyrábějí v těchto druzích:

Kabinet - obsah cukru min. 19°, v Německu Kabinett obsah cukru 65 - 87° Oechsle
Výběr z hroznů - obsah cukru min. 21°, v Německu Spätlese obsah cukru 76-95° Oechsle
Pozdní sběr - obsah cukru min. 24°, v Německu Auslese obsah cukru 83-105° Oechsle
Výběr z bobulí - obsah cukru min. 27°, v Německu Beerenauslese obsah cukru 110-128° Oechsle
Ledové víno - obsah cukru min. 27°, hrozny musí být sklizeny a zpracovány při teplotách -6°C a nižších, v Německu Eiswein obsah cukru 110-128° Oechsle
Slámové víno - obsah cukru min. 27°, hrozny musí být před lisování nejméně 3 měsíce uloženy na slámě nebo zavěšeny ve větraném prostoru, v Německu se nevyrábí.

V Německu je ještě Trockenbeerenauslese suchý bobulový výběr, vyráběný z botrytických hroznů, které se nechají seschnou na keřích, obsah cukru musí být 150-154° Oechsle.

V Česku se smí vyrábět přívlastková vína pouze z hroznů jejichž odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena pověřeným kontrolním orgánem (ČZPI).

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 842
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.