Odpověděl/a – 19.prosinec 20:05
Přívlastková vína se smí vyrábět pouze ve třech druzích: kabinet,
pozdní sběr a výběr z hroznů, nesmí být přislazována a musí obsahovat
nejméně 90 % označené odrůdy.
V Česku se smí vyrábět přívlastková vína pouze z hroznů jejichž
odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena pověřeným kontrolním
orgánem (ČZPI).
Odpověděl/a – 19.prosinec 20:48
Přívlastková vína se smí vyrábět pouze ve třech druzích: kabinet,
pozdní sběr a výběr z hroznů, nesmí být přislazována a musí obsahovat
nejméně 90 % označené odrůdy.
V Česku se smí vyrábět přívlastková vína pouze z hroznů jejichž
odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena pověřeným kontrolním
orgánem (ČZPI).
Doplňuji:
Podle vinařského zákona ( § 9) je to nejvyšší kategorie vín. Vyrábí se
v šesti druzích z odrůd, které jsou pro jednotlivé vinařské oblasti
určeny prováděcím předpisem. Víno musí obsahovat minimálně 85 %
deklarované odrůdy, mošt se nesmí přicukřovat a hrozny musí mít
minimální obsah cukru, který je pro jednotlivé druhy přívlastkových vín
stanoven. Druhy přívlastkových vín jsou podobné jako v Německu, pouze
obsah cukru v hroznech je poněkud odlišný.
Přívlastková vína se vyrábějí v těchto druzích:
Kabinet – obsah cukru min. 19°, v Německu Kabinett obsah cukru 65 –
87° Oechsle
Výběr z hroznů – obsah cukru min. 21°, v Německu Spätlese obsah cukru
76–95° Oechsle
Pozdní sběr – obsah cukru min. 24°, v Německu Auslese obsah cukru
83–105° Oechsle
Výběr z bobulí – obsah cukru min. 27°, v Německu Beerenauslese obsah
cukru 110–128° Oechsle
Ledové víno – obsah cukru min. 27°, hrozny musí být sklizeny a
zpracovány při teplotách –6°C a nižších, v Německu Eiswein obsah
cukru 110–128° Oechsle
Slámové víno – obsah cukru min. 27°, hrozny musí být před lisování
nejméně 3 měsíce uloženy na slámě nebo zavěšeny ve větraném
prostoru, v Německu se nevyrábí.
V Německu je ještě Trockenbeerenauslese suchý bobulový výběr, vyráběný z botrytických hroznů, které se nechají seschnou na keřích, obsah cukru musí být 150–154° Oechsle.
V Česku se smí vyrábět přívlastková vína pouze z hroznů jejichž odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena pověřeným kontrolním orgánem (ČZPI).