Avatar uživatele
Registrovaný

Co je to tmavé pečivo?

z jakých surovin se vyrábí

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Stříbrný

Tmavé pečivo by správně mělo být vyráběno z tmavé mouky, pro jejíž výrobu se používají celá zrna - původně se používala žitná mouka (pro náš organismus zdravější), v současné době se stále více přechází na mouku pšeničnou. Bohužel převážná většina tmavého pečiva v České republice se vyrábí z připravených hotových směsí, do takového pečiva se pak přidávají některé látky (karamel, čekanka), které zásadním způsobem změní celkovou barvu.

Existují dokonce druhy pečiva (např. toustové chleby), které se vyrábí obyčejným obarvením bílého pečiva, a navíc mnoho výrobků z této kategorie obsahuje chemické konzervační látky.

Jaké pečivo tedy vybrat?

Určitě se velkým obloukem vyhýbejte všemu, co má bílou barvu. U tmavého pečiva pečlivě čtěte informace na obalu, u složení musí být uvedeno celozrnná mouka (u většiny tmavého pečiva je pouze „mouka“). Vyvarujte se ale i pečivu, které obsahuje tvrdý šrot (celulózové obaly z vrchní části zrna) – při dlouhodobé konzumaci takového pečiva může dojít k poškození střevní sliznice. Vždy dávejte přednost pečivu, ve kterém jsou viditelná zrnka a vločky.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Skutečné tmavé pečivo(celozrné)dokáží zatím vyrábět pouze malé pekárny, které připravují těsto rovnou z pytlů, nebo malých zásobníků. U velkých pekáren vzniká technologický problém. Každá velká pekárna byla postavena na zásobení třemi druhy mouky, pšeničné, žitné a z mouky z chlebové pšenice. Přistavěním dalších dvou sil na mouku celozrnou pšeničnou a žitnou, představuje výstavbu nové pekárny. Proto velké komplexy přistupují k tomu že vracejí do mouky to co z ní nylo odstraněno, onu tmavou slupku s obsahem minerálů. Používají se přírodní produkty které mají podobné minerální složení jako slupky zrn. Přesto že se nejedná o pečivo pečené z celozrné mouky jeho složení se k ní dost přibližuje. Nenechte se obalamutit tím že celozrné pečivo má v sobě celá semínka. Celozrnnost je dána zpracováním mouky nikoliv přidáním semínek do těsta, ty pouze zlepšují chuť výrobku

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.