Avatar uživatele
Marse

Co je to tmavé pečivo?

z jakých surovin se vyrábí

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5228 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
kenyrts

Tmavé pečivo by správně mělo být vyráběno z tmavé mouky, pro jejíž výrobu se používají celá zrna – původně se používala žitná mouka (pro náš organismus zdravější), v současné době se stále více přechází na mouku pšeničnou. Bohužel převážná většina tmavého pečiva v České republice se vyrábí z připravených hotových směsí, do takového pečiva se pak přidávají některé látky (karamel, čekanka), které zásadním způsobem změní celkovou barvu.

Existují dokonce druhy pečiva (např. toustové chleby), které se vyrábí obyčejným obarvením bílého pečiva, a navíc mnoho výrobků z této kategorie obsahuje chemické konzervační látky.

Jaké pečivo tedy vybrat?

Určitě se velkým obloukem vyhýbejte všemu, co má bílou barvu. U tmavého pečiva pečlivě čtěte informace na obalu, u složení musí být uvedeno celozrnná mouka (u většiny tmavého pečiva je pouze „mouka“). Vyvarujte se ale i pečivu, které obsahuje tvrdý šrot (celulózové obaly z vrchní části zrna) – při dlouhodobé konzumaci takového pečiva může dojít k poškození střevní sliznice. Vždy dávejte přednost pečivu, ve kterém jsou viditelná zrnka a vločky.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Tata

Skutečné tmavé pečivo(celozrné)do­káží zatím vyrábět pouze malé pekárny, které připravují těsto rovnou z pytlů, nebo malých zásobníků. U velkých pekáren vzniká technologický problém. Každá velká pekárna byla postavena na zásobení třemi druhy mouky, pšeničné, žitné a z mouky z chlebové pšenice. Přistavěním dalších dvou sil na mouku celozrnou pšeničnou a žitnou, představuje výstavbu nové pekárny. Proto velké komplexy přistupují k tomu že vracejí do mouky to co z ní nylo odstraněno, onu tmavou slupku s obsahem minerálů. Používají se přírodní produkty které mají podobné minerální složení jako slupky zrn. Přesto že se nejedná o pečivo pečené z celozrné mouky jeho složení se k ní dost přibližuje. Nenechte se obalamutit tím že celozrné pečivo má v sobě celá semínka. Celozrnnost je dána zpracováním mouky nikoliv přidáním semínek do těsta, ty pouze zlepšují chuť výrobku

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek