Avatar uživatele
Zlatý

Byli jste někdy na pravé moravské zabíjačce?

Já jsem byla dnes.Sice jsem na zabíjačkách vyrostla,ale to už je dávno,tak jsem si to dnes připomněla.Dýchla na mně atmosféra vesnice,hlavně srdečné chování lidí,kteří tady žijí.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Mnohokrát, řadu let je i lidem dělávám

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

Já dělám pravou moravskou zabijačku tady na Vysočině a lidé,kterým zabiju čuně a dělám výrobky z něj si mě nemůžou vynachválit. Zrovna dnes jsem udil brásně dietní bůček. A s Alesh (em) nesouhlasím, vždyť je poslední dobou více lidí, kteří si koupí vepříka v půlkách (rozuměj zabitého a vychlazeného). Je to úspora nejen v čase, ale i ve financích!


Avatar uživatele
Stříbrný

Zabíjačka se stává vzácnou událostí,také bych to brala.U nás kdysi musel mít řezník ke snídani domácí bábovku a čaj s rumem.


Avatar uživatele
Stříbrný

Nebyla a myslím že je to dobře, asi bych si nepochutnala.
Já maso jím ale vidět to prasátko jak nicnetušící jde na smrt.To bych si nedala ani ten řízeček.

Ale je mi jasný že i ta svíčková musí projít jatkama :)


Avatar uživatele
Stříbrný

ano, asi tak pětkrát, maso nejím, ale jen kvůli atmosféře :)


Avatar uživatele
Zlatý

Na zabíjačce jsem párkrát byl, i když to nebylo na Moravě. Bohužel i tato tradice u nás upadá, čili je to záležitost víceméně cca 20 let zpátky.
Doplňuji:
@Dr.BAN: Tos mě pobavil. S čím nesouhlasíš? Že tradice u nás na vesnici upadá? Ty víš, odkud jsem? :-) Prostě to je fakt, dříve se furt někde zabíjelo. koupit si půlku zabitého vepříka není žádná zabíjačka! To jako sorry! :-)


Avatar uživatele
Zlatý

Na Moravě jsem vyrůstal a žiji, tedy ano - mnohokrát. Nyní to ale není už to samé co bývalo kdysi.. Tenkrát stačil jeden vepřík a dobroty byly celý rok. Nosila se známejm i sousedům výslužka, ti to průběžně opláceli a tak pořád cosi bylo ))


Avatar uživatele
Pokročilý

Každý rok děláme na taťkovi narozeniny pravou moravskou zabíjačku na Slovácku. Vždy se na ni moc těším.


Avatar uživatele
Zlatý

No jasně, dyť su Moravák!


Avatar uživatele
Stříbrný

u nás na statku se dělá skoro každýho půl roku nebo při nějaké větší akci,události.Sice to je na vysočině,ale když je šikovný řezník( v tomto případě děda) tak je taky dobrá.:Moje oblíbená je hlavna jako ovar,tu dokážu zbaštit běmhem hodiny celou.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

hanny 2

ad redy - naštěstí jsem to nicnetušící prasátko jak jde na smrt neviděla,přijeli jsme až se už všechno zpracovávalo!

Avatar uživatele
Stříbrný

redy

:-)

Avatar uživatele
Zlatý

hanny 2

ad johana 56 - tak to bylo i tam,na stole bábovka,vánočka i cukroví,řezník jedl ořechové rohlíčky a pila se dobrá domácí slivovice.

Avatar uživatele
Stříbrný

johana 56

Ostatní pili také domácí švestkovou ( moravský nápoj na spálení červa),jen pro řezníka musel být rum.

 

Zajímavé otázky v kategorii Aktuality a zábava

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Aktuality a zábava

Zlatý Drap 4393
Zlatý hanulka11 2790
Zlatý led 2475
Zlatý briketka10 2268
Zlatý annas 1828
Zlatý quentos 1548
Zlatý tom004 1522
Zlatý iceT 1520
Zlatý dědapetr 1472
Zlatý mosoj 1426

Zobrazit celkový žebříček

Kategorie otázek

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.