Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 13.leden 10:52

Pokud jsem to pochopil správně nešlo o to, že by si camel556 půjčil peníze, ale o to, že odebral zboží, které nezaplatitl. Na základě této skutečnosti si následně věřitel nechal podpesat směnku.
K posouzení zda se jedná o podvod je třeba vědět s jakým úmyslem bylo vůbec zboží odebráno, zda již v tomto momentu odběratel věděl, že za něj nezaplatí. Sama skutečnost, že nezaplatil ještě neznamená, že se jedná o podvod, protože důvodů proč zaplaceno nebylo může být celá řada.
Dochy se ptá proč zrovna směnka? Jednoduše řečeno máte-li směnku nemusíte u soudu prokazovat jak dluh vznikl, celé řízení je tak podstatně rychlejší. Směnka je tedy vhodný způsob jak zajistit lepší vymahatelnost pohledávky. Samozřejmě existují i lepší způsoby zajištění dluhu jako například zástava na majetku v katastru nebo třeba nějaký notářský zápis s přímou vykonatelností.
Jarda

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 13.leden 11:10

Pokud jsem to pochopil správně, nešlo o to, že by si camel556 půjčil peníze, ale o to, že odebral zboží, které nezaplatil. Na základě této skutečnosti si následně věřitel nechal podpesat směnku.
K posouzení toho, zda se jedná o podvod, je třeba vědět, s jakým úmyslem bylo vůbec zboží odebráno, zda již v tomto momentu odběratel věděl, že za něj nezaplatí. Sama skutečnost, že nezaplatil, ještě neznamená, že se jedná o podvod, protože důvodů, proč zaplaceno nebylo, může být celá řada.
Dochy se ptá, proč zrovna směnka. Jednoduše řečeno máte-li směnku, nemusíte u soudu prokazovat, jak dluh vznikl, celé řízení je tak podstatně rychlejší. Směnka je tedy vhodný způsob, jak zajistit lepší vymahatelnost pohledávky. Samozřejmě existují i lepší způsoby zajištění dluhu, jako například zástava na majetku v katastru nebo třeba nějaký notářský zápis s přímou vykonatelností.
Jarda