Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 20.září 20:56

Kdysi jsme řešili podobnou otázku s jednou mou učitelkou. Jednoznačně tvrdila, že spisovatel by měl studovat VŠ obor český jazyk. Čeština je totiž složitější, než se může na první pohled zdát, a každý spisovatel by ji měl ovládat co nejlépe (to si nevztahujte na sebe, není to narážka na úroveň té Vaší, píšu to jako obecný fakt). K rozvinutí talentu mohou dopomoci semináře tzv. tvůrčího psaní, které se při troše štěstí dají v nějaké podobě najít na každé VŠ.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 20.září 21:05

Kdysi jsme řešili podobnou otázku s jednou mou učitelkou. Jednoznačně tvrdila, že spisovatel by měl studovat VŠ obor český jazyk. Čeština je totiž složitější, než se může na první pohled zdát, a každý spisovatel by ji měl ovládat co nejlépe (to si nevztahujte na sebe, není to narážka na úroveň té Vaší, píšu to jako obecný fakt). K rozvinutí talentu mohou dopomoci semináře tzv. tvůrčího psaní, které se při troše štěstí dají v nějaké podobě najít na každé VŠ.
Doplňuji:
upřesňující poznámka pro rejpaly, na většině univerzit se obor oficiálně nazývá „šeský jazyk a literatura“.

Drap: ačkoliv mnoho vynikajících spisovatelů se vskutku rekrutovalo právě z novinářů (namátkou Karel Čapek nebo Stefan Fatsis), obávám se, že žurnalistika rozvíjí psaní pouze jedním směrem, a to v novinářských slohových útvarech (zpráva, sloupek, fejeton…)