Avatar uživatele
Pokročilý

Zdravím,ví někdo jaký cukr je: plundrový, sekaný, drcený?Může to být: kostkový,krystalový,mletý.

Doplňuji:
Názvy cukru jsem našla v sešitě receptů z roku 1920 po mé prababičce.Bohužel se jí už nemůžu zeptat.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Stříbrný

Sekaný a drcený cukr uvedla již annas.
Z cukrovarnické technologie výraz plundrový neznám.

Protože je to opravdu starý recept,jde zřejmě o lidový výraz v některém nářečí. V přeneseném smyslu by plundrový,plundrovaný- táhnoucí se,překládaný,vláčný (např.těsto), monohl být cukr tekutý (invertní).
Můj názor.



Doplňuji:
..."mohl být"..

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Jsou různé druhy cukrů. Např

Krystalový cukr (=granulovaný cukr).. Podle účelu použití se produkují cukry o různé velikosti krystalů

Mletý = moučkový cukr se získává mletím krystalového cukru na jemno.
Kostkový cukr - vzniká slisováním cukru do různě velkých kostek
---
Sekaný cukr= hmolový cukr (=cukrová homole) je cukr slisovaný do různě velkých kuželů, ze kterého se potřebné množství cukru postupně odsekává. Nevím, zda se jpoužívá.

Drcený cukr - např. palmový cukr se prodává v této formě vyráběný zahuštěním sladké mízy z palmy a pak se drtí.


Doplňuji:
Co je plundrový cukr nevím.


Avatar uživatele

Vycházím-li z informací dostupných na netu, tak o pludrovém cukru tam žádná
zmínka není.
Proto je třeba význam odvodit od výrazu plundrování. Logicky se tedy nabízí jako plundrový cukr, cukr drcený, možná "válený". Prostě jde o cukr, který svým zpracováním naprosto ztrácí původní tvar.



Podobné výrazy
plundrování → rabování, drancování, pustošení, ničení, loupení

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Oprava - chybí čárka. Co je plundrový cukr, nevím
---

Jinak drcený cukr by mohl být kostkový cukr, který třeba válečkem rozdríte. Sekaný cukr z homolí se v té době používal.

Ještě jsem se podívala do historie. Plundrový cukr by mohl být speciálně vyvinutý cukr určený ke zdobení a posypu jemného pečiva, které se peče z plundrového těsta. Jinak také nevlhnoucí cukr.
Jeho přednosti:
- po nazdobení zůstává sypký a nevsakuje se do pečiva
- dodává atraktivní vzhled hotovým výrobkům
- příjemná chuť

Avatar uživatele
Stříbrný

johana 56

ad annas
po přečtení Vaší poznámky o těstu jsem si uvědonila,že slovo plundruje(dávno zapomenuté),říkávala moje babička při vaření povidel,která začínala houstnout a táhnout se za vařečkou. Překládaná zadina je součástí výroby cukru,proto ve spojení napadl ten tekutý.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.