Avatar uživatele
Zlatý

Zajímá mě, kdy a kde se ve světě objevil první rum?

Kam všude se rozšířil?

Děkuji.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Předpokládá se, že otroci na plantážích z melasy (odpadní produkt po výrobě cukru) začali vyrábět alkoholický nápoj. Ten byl později destilací zbavován nečistot a koncentrován, a pravý rum byl na světě.

Za rodiště rumu je považován karibský ostrov Barbados. Výroba rumu se velice rychle rozšířila po celé karibské oblasti a řada palíren vznikala i na východním americkém pobřeží. V 18. století byl anglický rum ceněn více než kubánský. Přelom vznikl během 19. století, kdy začala v Anglii převažovat obliba whiskey a bourbonu a anglický rum začal upadat.

V první polovině 19. století se španělská vláda snažila pozvednout kvalitu rumu ve svých koloniích a proto se rozhodli, že odmění každého, kdo se zaslouží o zlepšení kvality rumu. V roce 1843 se přistěhoval na Kubu Španěl Facundo Bacardi Masso, který začal experimentovat s výrobními procesy destilace, filtrace a speciálními kvasinkovými kmeny. Jeho snažení přineslo výsledky a lehké, jemné rumy jsou dodnes známé po celém světě.

Krom karibské oblasti hrál rum významnou roli i v dějinách Austrálie, zde byl rum běžně používán jako platidlo při nedostatku mincí. V roce 1808 nově jmenovaný guvernér Nového Jižního Walesu Wiliam Blight se pokusil tuto praxi zrušit. A kvůli své snaze (obchodování s rumem byla pouze záminka pro „rebélii“) byl sesazen a dodnes tento incident je znám pod jménem Rumová rebélie, a je uváděn jako jediný úspěšný politický převrat na australském kontinentě

Zdroj: http://www.cubanflavor.cz/o-ku be/historie-rumu

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

ředchůdci rumu byly známy již v původní domovině cukrové třtiny – jihovýchodní Asii. V 8. století n.l. se cukrová třtina dostala spolu s arabskou invazí do Španělska a Španělé ji pak dovezli, jako jednu z prvních plodin, do Nového světa. Pravděpodobně to byli otroci na plantážích, kdo začal z melasy, odpadního produktu po výrobě cukru, zkvašením vyrábět alkoholický nápoj. Ten byl později destilací zbavován nečistot a koncentrován – a pravý rum byl na světě.

Za rodiště rumu je považován Barbados, ale jeho výroba se záhy rozšířila po celé karibské oblasti a řada palíren vznikla i na východním americkém pobřeží (tzv. Nová Anglie). V 18. století byl novoanglický rum ceněn mnohem více než karibské rumy a jeho výroba byla jedním z hlavních místních průmyslových odvětví. Během 19. století začala jeho sláva s rostoucí oblibou whiskey a bourbonu upadat a poslední ránu mu zasadila prohibice.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Pokročilý

Kerberus

Dědo Petře,stále od vás postrádám odkazy...

Avatar uživatele
Zlatý

vagra

Kerberusi,když už děda Petr myšlenku někoho jiného vydává za svoji,protože neuvádí odkaz na zdroj, pak tak za něj udělám já.

http://www.rumy.cz/…

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.