Avatar uživatele
Registrovaný

Uvádí se, že citron je zásadiá potravina? Proč?

pH ctronu je cca 2, čili je to potravina kyselá, ale uvádí s, že je zásaditá.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Proč je citron zásaditá potravina? Vysvětlení najdete v odkazu, v němž je stejná otázka.

http://www.ionizator-vody.cz/…

"Jak se určují zásadité/kyselé potraviny a proč citrón patří mezi ty zásadité?"

"Pojmy kyselé a zásadité potraviny jsou často mylně dávány do souvislosti s chutí těchto výrobků. Dokonalým příkladem jsou citróny. I když obsahují organické kyseliny, chutnají kysele, jsou to alkalické (zásadité) potravinářské produkty.
Zda jde o produkt kyselý nebo alkalický, se určuje po spálení produktu a přezkoumání popela. (Tato metoda odpovídá vstřebávání výživných látek v buňkách, během kterého se váže kyslík, nebo jinými slovy spalují se potraviny.) V závislosti na typu minerálů, to, co zůstane v popelu – představuje kyselé nebo zásadité sloučeniny – potravina je označena jako alkalická (zásaditá), nebo jako kyselá.
V popelu z citrónů se nacházely minerály označené jako zásadité sloučeniny: sodík, draslík, vápník, atd. Právě proto jsou citróny zásaditou potravinou.
Naproti tomu v popelu albuminových potravin //obsahují ve vodě rozpustné bílkoviny// (jako maso, ryby, tvaroh, sladké mléko, luštěniny, atd.), které obsahují fosfor, síru a dusík, dominují sloučeniny kyselých minerálů. Tedy tyto produkty označujeme jako kyselé.
Při určování typu potravin se předpokládá, že buňky plně vstřebají všechny výživné látky (oxidace) a že kyselost nebo zásaditost popela závisí výhradně na minerálech. Bohužel 97 % výživných látek se nevstřebá (nespálí) plně (při oxidaci). Proto je tu navíc kyselý odpad organického původu, jako forma moči a kyseliny mléčné.

Shrneme-li informace o potravinářských produktech z různých zdrojů, lze říci, že většina zeleniny, hlávkový salát, ovoce a čerstvé šťávy jsou zásadité výrobky, zatímco maso a výrobky z něho, ryby, obilí, atd., jsou kyselé produkty.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Z vědeckého hlediska je tvrzení, že citron je zásaditý, nesmysl. Zásaditost či kyselost látek je určována hodnotou aktivity oxoniových iontů, a to pouze v roztoku, nikdy ne v tuhé látce, např.v popelu. V popelu se dá pouze zjistit přítomnost zásadotvorných či kyselinotvorných látek, ale ta v žádném případě nic nevypovídá o zásadité či kyselé reakci původní látky, ze které byl popel získán.

Takže správné tvrzení by bylo - citron je potravina s obsahem zásadotvorných látek.


Avatar uživatele
Pokročilý

Kyselý citron se díky vysokému obsahu zásadotvorných minerálních látek chová při trávení zásadotvorně. Zásadotvorné minerální látky jsou vápník, hořčík, sodík, draslík a železo.Citron je sice kyselý, ale v organismu se chová zásadotvorně, tzn., že neutralizuje nadměrnou kyselost. Je tedy nesmírně důležitý při začínajících onemocněních, kdy pomáhá vyburcovat naši imunitu tím, že odkyselí organismus.

Zdroj: http://gemmoterapie.cz/rady_by linare_karla-s106/odkyseleni_o rganismu_citronem-s122/


Avatar uživatele
Zlatý

Kdyby mi student u zkoušky řekl, že citon je zádasitá potravina, tak ho vyrazím.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.