Avatar uživatele
Zlatý

Pokud před přípravou nepropláchnu rýži, ovlivní to chuť? Nebo konzistenci nebo co?

Doplňuji:
Já ji vždy proplachovala teplou vodou, dokud netekla čistá, jen mě zajímalo,co by.
Ale zkusím ji jen namočit do té studené vody.
Díky za tip.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Rýže se proplachuje aby se odplavil škrob /já ji nechávám cca 5minut namočenou ve studené vodě /, ve výsledku po uvaření se pak ani tak nelepí, jako když ji dáš vařit nepropláchnutou

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Jednou jsem ji zapomněl opláchnout a nepřišla mi jiná. Oplachuje se kvůli tomu, aby byla čistá...


Avatar uživatele
Stříbrný

Hanulka má samozřejmě pravdu s tím škrobem ale v 50létech jsme na vesnici o nějakém škrobu neměli ani páru. Rýže se prodávala z pytlů v "koloniálu" a byla jaksi nepříliš čistá tzn. různé nečistoty včetně myších hovinek, takže jak píše -Bedy- oplachovalo se kvůli čistotě. Pamětníci si jistě vzpomenou a mladí se zatím můžou zeptat strejdy gůgla co to byl ten koloniál.


Avatar uživatele
Zlatý

S vymýváním škrobu souhlasím, ale není třeba ji déle před vařením máčet.


Avatar uživatele
Pokročilý

Změnila se mi chuť. Do nedávna jsem měl rád rýži, která byla sypká a dělila se. Dnes dávám přednost rýži, která se spíše hrudkuje. Zjišťuji, že má výraznější "rýžovou" chuť. Jsem asi výjimka.


Avatar uživatele
Stříbrný

Já kupuji jen pytlíkovou Parboleid a neproplachuji ji a vařím jí přesně 15 min podle návodu a je dobrá, sypká


Avatar uživatele
Stříbrný

Viděl jsem rýži ve skladech v Balírnách V Roudnici. tam se rýže vozila volně ložená v železničních vozech z lodí. V hale to bylo nafoukané jako písek na hromadách. Dělníci v tom chodili v gumákách rovnou ze dvora. Na balicích automatech fotobuňka vystřílela stlačeným vzduchem všechny tmavé nečistoty.Od té doby rýži několikrát vždy propláchnu.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 840
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 479
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.