Avatar uživatele
Zlatý

Nevíte,kdy získal u nás oblibu vídeňský řízek a komu za to vděčíme?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Za objevitele vídeňského řízku je považován Maršál Radecký. Kdo a kdy jako první rozklepal plátek libového masa, aby jej lehce osolený protáhl moukou, rozšlehaným vejcem, obalil v jemné strouhance a horkém oleji na pánvi z obou stran osmažil? Vynalezen byl údajně již ve starověkém Řecku. Cestou přes Arábii a Španělsko se dostal do Itálie, kde jej ve městě Milánu, někdy po 6. srpnu 1848, kdy se statečné město po nezdařeném pokusu osvobodit se z habsburské nadvlády opět stalo městem poddaným. Tam dle historických pramenů poprvé ochutnal tehdejší dobyvatel Milána, maršál vítězné rakouské armády Jan Josef Václav Radecký z Radče, naroz. 2. 11. 1766, báječný smažený řízek a zajímal se o recept.

Předpis na nevídanou specialitu přivezl jako vzácný dárek Jeho Veličenstvu Františku Josefovi I. Císaři tento řízek tak mimořádně zachutnal, že se brzy poté stal už pod názvem řízek "vídeňský" vlastnictvím celého rakouského národa.

Postupem doby řízek zaznamenal různé proměny. Původní obalovaný telecí kotlet se přeměnil v tenký plátek telecího masa. V té době ve Vídni pracovalo v tehdejších panských domech mnoho českých kuchařek, tak není nepravděpodobné, že se na řízku podepsaly opravdu velkou měrou. Podle možností se začal smažit krom telecího plátku též plátek vepřový a jak je nám dnes známo, trojobalem lze protáhnout kdeco

Zdroj: http://dolcevita.blog.cz/0711/ co-je-fascinujiciho-na-rizku

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Pochoutku, které se dnes říká „vídeňský řízek“, mohl docela dobře znát i Karel IV.
Od starověkých Řeků se totiž ten božský plátek telecího masa v křupavém kabátku složitou cestou přes Arábii a Španělsko dostal do Itálie. A Karel byl v Itálii jako doma.
V roce 1848, jej předložili Miláňané maršálu Radeckému a ten byl tak nadšen, že recept jako zvláštní pozornost věnoval císaři Františku Josefovi I.
I tomu řízek zachutnal. Co chutnalo císaři, chutnalo i Vídeňanům.
Telecí plátek smažený v trojobalu vyznávali tak nadšeně, že se mu brzy začalo říkat „vídeňský řízek“.

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/po rady/1095927644-kalendarium/20 6562235300033/


Avatar uživatele
Zlatý

Pravdou zůstává, že vídeňský řízek existoval už odedávna, zmínky o něm se objevují poprvé už někdy v 13. století. Avšak v dobách do roku 1855 se připravoval pouze s dvojobalem: nejprve byl namáčen v rozšlehaném vejci, potom obalen v mouce. U nás je z dob rakouskouherska.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.