Avatar uživatele
Bronzový

Musím tepelně upravit žloutky i když do receptu musí syrové? Riskuji tím salmonelu?

V zimě dělávám domácí váječný likér, protože chutná líp, než kupovaný. Jdou do něho ale sýrové žloutky, což může být údajný zdroj salmonely. Dají se žloutky nějak tepelně upravit, aby zůstali tekuté a dali se použít do toho váječňáku?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Salmonea a další breberky které s vajíčkem přijdou do nějakého alkoholu se v něm tak opijí (správně česky "ožerou"), že když se potom dostanou do trávícího traktu člověka, motají se tak, že neví co tam mají dělat. Takže nebezpečné nejsou.
Pokud nevěříte - naložte se na několik týdnů alespoň do 40% alkoholu.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Tepelně upravit znamená mít vajíčko natvrdo a to by mě v koňaku nechutnalo.

Kde chce alkohol píti musí riskovati.
Jenom spekuluji, třeba pomúže ten špiritus.


Avatar uživatele
Pokročilý

Tepelná úprava žloutků v tomto případě nepřichází v úvahu, je nutné použít vejce co nejčerstvější a z prověřeného chovu. Pozor, to neznamená, že musejí být BIO - protože značka BIO udává jen to, že při krmení nosnic nebyla použita žádná chemie. V případě vaječňáku bych se asi vyhnul domácím vejcím a koupil nějaká z prověřeného velkochovu. U kupovaných vajec v obchodech obvykle problém se salmonelou není (syrových žloutků z vajec z Kauflandu jsem za posledních deset let snědl spousty a salmonelózu jsem neměl ani jednou).

Jinak ve vaječňáku se částečně o desinfekci postará i alkohol.


Avatar uživatele
Zlatý

>Sýrový žloutek< sice neznám,ale je to príma překlep.Možná by bylo zajímavé vědět jakou by ten vaječňák měl chuť. :-))

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.