Avatar uživatele
Zlatý

Kdo a kdy stál u zrodu bramborových lupínků? Od kdy se vyrábějí u nás?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Původ
Věří se, že první brambůrky vyrobil 24. srpna 1853 afroamerický kuchař George Crum v Moon's Lake House poblíž Saratoga Springs v New Yorku. Kuchař byl rozezlen zákazníkem (populární mýtus chybně označuje za tohoto zákazníka Cornelia Vanderbilta nebo Neila Vanderbilta[1]), který si objednal francouzské brambory a následně je nechal vrátit kuchaři s tím, že jsou plátky brambor moc silné. Crum nakrájel plátky brambor tak tenké, že nešly uvařit v rozpáleném oleji v kotlíku, proto jej usmažil. Ačkoliv Crum očekával kritiku, hosté byly velmi nadšeni z této pochutiny. Chipsy se poté staly pravidelným bodem na menu pod názvem „Saratoga Chips“.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/B ramb%C5%AFrky

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Kdy se začaly vyrábět u nás?
Snad neexistuje člověk, který by neznal značku Bohemia Chips, která je na českém trhu již od roku 1983. Známost této značky je dokonce na úrovni 90% české populace a spotřebitelé ji vnímají nejen jako značku tradiční, ale jako stabilně kvalitní, oblíbenou, s dobrým poměrem ceny a kvality.

Zdroj: http://webcache.googleusercont ent.com/search?q=cache:2AzBWb4 FD70J:rodina.dama.cz/clanek.ph p%3Fd%3D4965+Kdy+se+objevily+p rvn%C3%AD+bramborov%C3%A9+lup% C3%ADnky&cd=2&hl=cs&ct=clnk&gl =cz&source=www.google.cz


Avatar uživatele

Viděla jsem na Čt2 asi před rokem jeden dokument o tradici prodeje hranolků v jedné belgické rodině,další "přivlastnění" původu.Hlavně,že nám nikdo(snad)nebere náš bramborák!

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/radiozur nal/zzz/_zprava/600170


Avatar uživatele
Zlatý

Pro odpověď na tuto otázku bych si raději dojel do Peru, protože co tam indiáni s bramborami dělali není ještě dodnes přesně zdokumentováno. Že by někomu z nich někdy neupadl slabý plátek na rozpálený kámen, tál či na čem vařili se mi moc věřit nechce.
U nás - po generace se u nás dědí pochoutka - slabé plátky syrových brambor pečených na tálu kuchyňských kamen, následně litinové pánci apod. Dědí - je to ve smyslu, že někdo ze starších přijde a začne vypravovat co ho naučila prabába.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.