Avatar uživatele
Bronzový

Kam až sahá historie instantních polévek?

Zajímá mě to jednak ve světě a jednak u nás.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

"Dá se říci, že instantní polévce pomohl na svět kapitán Cook, když v roce 1772 vzal polévku v kostce na svou loď a jedl ji s námořníky na dlouhých cestách.

Vyrobili ji dopředu tak, že dlouho vařili polévkový vývar, až se voda skoro všechna vypařila a zůstala jen mazlavá hmota. Takovéto polévky se využívaly i za napoleonských válek. Postarali se o to chemici Proust a Parmentier. Nechali vývar odpařit do sirupové konzistence, nalili ho do forem, nechali zrosolovatět a pak vysušit. Tyto kostky se pak rozpouštěly ve vařící vodě.

O pár desítek let později už takové polévky obohacené i o sušenou zeleninu nabízeli němečtí bratři Knorrovi nebo švýcarský mlynář Julius Maggi. "

http://www.rozhlas.cz/…
--
Jiná informace
"Popudem k výzkumu byl požadavek generála, později císaře Napoleona, který vypsal v roce 1795 dotovanou soutěž na dodavatele zásob pro jeho armádu. Až 14 let poté byla ve Francii vyvinuta první sklenice se sterilizovaným jídlem. Sklenice byly v roce 1810 nahrazeny kovovou konzervou.

Za krále instantních polévek bývá označován Carl Heinrich Knorr z Německa, který po roce 1860 začal s výrobou sušených potravin a spolu se svými syny uvedl na trh řadu sušených zelenin a koření do polévek. Za první instantní polévku bývá označena Hrachová klobása, dodávána na trh byla od roku 1870.
Erbswurst, čili Hrachová klobása z roku 1889 v novém balení

Podle jiných zdrojů dehydrace polévek byla vynalezena v roce 1886 Juliem Maggim, švýcarským mlynářem. Tehdy dodal na trh první dehydrovanou polévku z hrachu a fazolí.
atd.
https://cs.wikipedia.org/…
--

Ještě k české historii
Vitana - " Založena jako s.r.o.Graf v roce 1919 v Praze, byla to výrobna sladových výtažků. 1921 začala vyrábět polévkové kostky v pobočce v Chrudimi. atd."

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/…

.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

"Dá se říci, že instantní polévce pomohl na svět kapitán Cook, když v roce 1772 vzal polévku v kostce na svou loď a jedl ji s námořníky na dlouhých cestách.

Vyrobili ji dopředu tak, že dlouho vařili polévkový vývar, až se voda skoro všechna vypařila a zůstala jen mazlavá hmota. Takovéto polévky se využívaly i za napoleonských válek. Postarali se o to chemici Proust a Parmentier. Nechali vývar odpařit do sirupové konzistence, nalili ho do forem, nechali zrosolovatět a pak vysušit. Tyto kostky se pak rozpouštěly ve vařící vodě.

O pár desítek let později už takové polévky obohacené i o sušenou zeleninu nabízeli němečtí bratři Knorrovi nebo švýcarský mlynář Julius Maggi."

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/kraje/po choutky/_zprava/historie-insta ntnich-polevek--1346213


Avatar uživatele
Stříbrný

hluboko do středověku jak bylo uvedeno...zlepšení přinesly dlouhé kosmické lety a zajištění stravy astronautů...

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.