Avatar uživatele
štamgast

Kam až sahá historie instantních polévek?

Zajímá mě to jednak ve světě a jednak u nás.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? dudu, iceT, johana 56, Nevíteto?, da ny, Prostě já :D před 3102 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

"Dá se říci, že instantní polévce pomohl na svět kapitán Cook, když v roce 1772 vzal polévku v kostce na svou loď a jedl ji s námořníky na dlouhých cestách.

Vyrobili ji dopředu tak, že dlouho vařili polévkový vývar, až se voda skoro všechna vypařila a zůstala jen mazlavá hmota. Takovéto polévky se využívaly i za napoleonských válek. Postarali se o to chemici Proust a Parmentier. Nechali vývar odpařit do sirupové konzistence, nalili ho do forem, nechali zrosolovatět a pak vysušit. Tyto kostky se pak rozpouštěly ve vařící vodě.

O pár desítek let později už takové polévky obohacené i o sušenou zeleninu nabízeli němečtí bratři Knorrovi nebo švýcarský mlynář Julius Maggi. "

http://www.roz­hlas.cz/kraje/pochou­tky/_zprava/his­torie-instantnich-polevek--1346213

Jiná informace
"Popudem k výzkumu byl požadavek generála, později císaře Napoleona, který vypsal v roce 1795 dotovanou soutěž na dodavatele zásob pro jeho armádu. Až 14 let poté byla ve Francii vyvinuta první sklenice se sterilizovaným jídlem. Sklenice byly v roce 1810 nahrazeny kovovou konzervou.

Za krále instantních polévek bývá označován Carl Heinrich Knorr z Německa, který po roce 1860 začal s výrobou sušených potravin a spolu se svými syny uvedl na trh řadu sušených zelenin a koření do polévek. Za první instantní polévku bývá označena Hrachová klobása, dodávána na trh byla od roku 1870.
Erbswurst, čili Hrachová klobása z roku 1889 v novém balení

Podle jiných zdrojů dehydrace polévek byla vynalezena v roce 1886 Juliem Maggim, švýcarským mlynářem. Tehdy dodal na trh první dehydrovanou polévku z hrachu a fazolí.
atd.
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Instantn%C3%AD_pol­%C3%A9vka
--

Ještě k české historii
Vitana – " Založena jako s.r.o.Graf v roce 1919 v Praze, byla to výrobna sladových výtažků. 1921 začala vyrábět polévkové kostky v pobočce v Chrudimi. atd."

Zdroj: http://ekonomi­ka.idnes.cz/vi­tana-a-prodej-0gi-/ekonomika.as­px?c=A140116_202850_e­konomika_ert

.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

"Dá se říci, že instantní polévce pomohl na svět kapitán Cook, když v roce 1772 vzal polévku v kostce na svou loď a jedl ji s námořníky na dlouhých cestách.

Vyrobili ji dopředu tak, že dlouho vařili polévkový vývar, až se voda skoro všechna vypařila a zůstala jen mazlavá hmota. Takovéto polévky se využívaly i za napoleonských válek. Postarali se o to chemici Proust a Parmentier. Nechali vývar odpařit do sirupové konzistence, nalili ho do forem, nechali zrosolovatět a pak vysušit. Tyto kostky se pak rozpouštěly ve vařící vodě.

O pár desítek let později už takové polévky obohacené i o sušenou zeleninu nabízeli němečtí bratři Knorrovi nebo švýcarský mlynář Julius Maggi."

Zdroj: http://www.roz­hlas.cz/kraje/pochou­tky/_zprava/his­torie-instantnich-polevek--1346213

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
lexx

hluboko do středověku jak bylo uvedeno…zlepšení přinesly dlouhé kosmické lety a zajištění stravy astronautů…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek