Avatar uživatele
Pokročilý

Dokázal by mi to někdo vysvětlit?

Ahoj.Zítra píšeme písemku ze zlomků ale já to prostě nechápu. Vysvětlíte mi to?Napíšu sem příklady ale nejde tu jakoby psát ta zlomková čára, tak to napíšu jako lomeno (/)
1/5 kg= 200 g
3/4 t= 750 kg
Děkuji
Doplňuji:
jak se to prostě počítá?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

1kg = 1000g,1/5kg = 1000:5 = 200g.
1t = 1000kg,3/4t = /1000:4=250x3/ = 750kg
Už chápeš?

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Nekteri odpovidajici: a co treba ocenit, ze se na to nekdo snazi prijit a nechce vysledky, ale radu, jak na to? Ja fakt netusim, proc se tato otazka sem podle vas nehodi a utocite na tazajiciho.

kamila44444: Musis ovladat zakladni prevody. Vedet, kolik je 1kg gramu. Vedet, kolik je 1 tuna kilogramu. Atd.

Pokud tohle vis, pak uz neni nic jednodussiho. Vynasobis to tim zlomkem, ktery mas zadany.

Tedy napriklad:

A) 1kg = 1000g.
B) A nyni vynasobis 1000*(1/5), coz ti da 200.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vezmu si na paskal zlomky jeste obecne:

OPERACE SE ZLOMKY
a) NASOBENI: a/b * c/d = (a*c)/(b*d)
b) DELENI: a/b : c/d = a/b * d/c = (a*d)/(b*c)
c) SCITANI: a/b + c/d = (ad + cb)/(b*d)
d) ODECITANI: a/b - c/d = (ad - cb)/(b*d)

------------------------

Zkusim ti rozepsat postup.
a) Muzes si to napsat trebas jako:
1000/1 * 1/5.

b) Kdyz nasobis zlomky, vynasobis spolecne citatel a vynasobis spolecne jmenovatel.

c) Takze vysledek bude 1000/5.

d) Zlomkova cara je totez, jako bys rikala "deleno".

e) A kolik je 1000 deleno 5? 200 -> a mas svuj vysledek.

Tak. A cokoli ti neni jasneho, ptej se v diskuzi a na negativni ohlasy jinych uzivatelu se vykasli. Je dobre, ze se ptas, jak to vypocitas.

============================== ========

Zkus mi do diskuze prevest treba:

a) 1/3m = ____ cm // Navod: opet a zase: kolik ma metr centimetru? A vynasob to 1/3.//

b) 4/300km = ____ mm //Navod: opet a zase: kolik ma kilometr milimetru? A vynasob to 4/300.//

c) 6/7g = ____ mg //Navod ti nedam, zkus to sama, je to analogie :) //


Avatar uživatele
Zlatý

Vždyť to máš již vypočítané ?

Občas je třeba také používat to co máme v hlavě, většinou to bývá mozek !!

1 kg má 1000 g
1000/5 = 200 g hotovo

jedna tuna má 1000 kg
1000/4=250 .. to je ale jedna čtvrtina
tři čtvrtiny jsou 250 x 3 = 750

Je třeba se naučit počítání se zlomky.
jmenovatel .. to ce je pod lomítkem znamená vždy dělení !!!
čitatel .. to ce je nad lomítkem znamená vždy násobení !!!


Avatar uživatele
Zlatý

tak to máš převody ...1kg = 1/10= ....1000g
1/5 je pětina z tisíce = 200g

1t..= 1000kg
4/4 = 1t
1/4 = 250kg
2/4 = 500kg
3/4 = 750kg
nevím zda to z toho pochopíš snaž se nad tím zamyslet


Avatar uživatele
Zlatý

Co na tom nechápeš? Jedna pětina z kilogramu je 200 gramů ( kilogram má 1000 gramů = 1000:5) a tři čtvrtě tuny je 750 kg ( tuna má 1000 kilogramů = 1000: 4 x 3)


Avatar uživatele
Stříbrný

1 kg=1000 g(děleno pěti-200g)
1 t =1000kg(děleno čtyřmi-250kg-jedna čtvrtina krát rři-750kg).


Avatar uživatele
Zlatý

Spokojena? Škoda a tvoje, že ti to tady vypočítali, nic ti to nedalo, jen výsledek.
Promiň, tyto otázky by tady vůbec neměly být.


Avatar uživatele
Zlatý

Zítra jako 18.11.2011?
Já měl zato, že školy mají volno.
Ale i tak z odpovědí si určitě najdeš ten správný postup - jsou dost vysvětlující.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Vzdělání a práce

Zlatý annas 2418
Zlatý Drap 1489
Zlatý quentos 1219
Zlatý mosoj 643
Zlatý hanulka11 567
Zlatý gecco 564
Stříbrný ivzez 539
Zlatý led 528
Zlatý marci1 491
Zlatý Michal Kole 475

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.