Avatar uživatele
Pokročilý

co způsobuje takovou jakože těžkost z některých potravin třeba mlíka ?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

u kravského mléka je důvod nasnadě - jde z chemického hlediska o velmi složitou látku uzpůsobenou čtyřžaludečnímu zažívacímu traktu krávy. Pro člověka, který disponuje jen jednodílným žaludkem, je tudíž prakticky nestravitelné, smrskne se v něm v beztvarou hmotu a bodejť by pak člověku nebylo těžko.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Trávení bílkovin (mléko, houby..) může našemu organismu způsobovat zvláště u některých jedinců problémy, poněvadž to neumí díky chybějící mikrofauně ve trávicím traktu rychle strávit a proto potřebuje delší čas.


Avatar uživatele
Zlatý

pokud nejsme zle nemocní, tak taková ta těžkost signalizuje 2věci:
1) tělo už nemá mnoho energie a čím dál tím více je jí potřeba na trávení
2) spolykáme už těch potravin mnohem více, než potřebujeme


Avatar uživatele
Zlatý

prítomnosť (infekcia, napr. týfus, rôzne horúčky, hnačky, ...) alebo aj absencia (napr po ožarovaní, ale aj antibiotickej liečbe) baktérií v tráviacom trakte.

U mlieka ide napr. o nedostatok laktobacilov (laktobaktérií), ktoré pomáhajú rozkladu mliečnych bielkovín.

Samozrejme sa môže jednať i o vrodenú dispozíciu na nejakú zložku potravy (napr. celiakia) alebo získanú dispozíciu (alergia) - tam sa už ale jedná o záležitosť enzýmov, ktoré produkujú žľazy tráviaceho traktu (a s ním súvisiace, a to i nepriamo).

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.