Avatar uživatele

Co musíte dodat měkké vodě, aby byla pro organismus neškodná?

Vo d a jest rovněž velmi důležitá pro zažívání. Jest také prostředkem k dopravě různých látek rozpadných. jichž vylučování vázne, jakmile tělu nedostává se vody. Konečně vody jest zapotřebí k řízení tělesného tepla vypařováním a vyměšováním potu. Pak-li nedostává se tělu vody, nastává brzo nepříjemný pocit žízně, který jest mnohem trapnější než pocit hladu. Kamkoliv člověk přijde do neznámé krajiny, ihned se shání po vodě, a krajiny, kde není vody, nejsou způsobilé k usídlení člověka. Kde není vody na povrchu, tam nutno ji opatřiti vrtáním do hloubky, tak zvaných artézských studní, jak se to děje na saharské poušti. Vody používá člověk nejen k pití, nýbrž také k mytí a vaření a proto jest velmi důležito, aby byla bezvadná. Vody na povrchu země bývají zřídka bezvadné, neboť obsahují často zárodky chorob. Bývají to zárodky tyfu břišního, jež dostávají se do vody a choroby tyto šíří se ponejvíce vodou. U tyfu jest dokázáno, že města, kde dříve tyf stále se vyskytoval, jako v Praze, v Mnichově, v Hamburku, po zavedení dobré pitné vody a po zřízení bezvadné kanalisace, byla tyfu skoro úplně prosta. Ještě nápadnější jest to u cholery. Pitím takové nakažené vody dostávají se zárodky chorob přímo do zažívacího ústroje. Avšak také mytím může nastati nákaza. Myjeme-li se takovou vodou, zůstanou nám na nerovnostech kůže, přes pečlivé osušení, lpěti zárodky chorob a mohou se dostati našima rukama na pokrmy a do našich zaživadel nebo do vzduchu a vdechováním do těla, kdež po případě vyvolají chorobu. Podobně může se státi, když omýváme nádobí nečistou vodou.
Dobrá pitná voda má býti úplně jasná, bezbarvá, bez zápachu a má míti dobrou chuť. Teplota vody pitné nemá přesahovati teplotu 10—12° C (8—10° R). Dále nemá voda obsahovati příliš mnoho solí. Vypaříme-li 1 litr vody, nemá pevný zbytek přesahovati váhu 0.5 gramu. Dobrá voda pitná nemá obsahovati čpavek a kyselinu dusíkovou, poněvadž přítomnost těchto látek jest znamením. že ve vodě probíhají pochody hnilobné a rozkladné. Je-li na příklad poblíž studně nějaká žumpa, tu mohou se vyluhovati rozkladné látky ze žumpy a přecházeti do studničné vody; následkem toho obsahuje pak voda hojně ledku (sanytru) a taková voda působí po delším požívání obtíže zažívací.
Voda, která obsahuje mnoho solí (jsou to zvláště sole vápenaté, hořečnaté a kuchyňská sůl) označuje se jako tvrdá, kdežto voda, která má v sobě málo solí, nebo žádné, jmenuje se měkká. Tak zvaná destilovaná voda jest vůbec prosta solí, poněvadž při destilaci přechází jen vodní páry beze všech příměsí). Destilovanou nebo sněhovou, ledovcovou nebo dešťovou vodu nelze trvale píti, neboť odnímá tělu nerostné látky a působí tak přímo jedovatě.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Pro mě, měkká voda není škodlivá, no a vy si jí třeba dosolte.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Prto pitnou vodu jsou důležitější parametry než ty které charakterizují vodu jako tvrdou nebo měkou. Tvrdá i měká voda je pitná pokud splňuje ostatní parametry kladené na pitnou vodu. Velmi tvrdá vodá je také minerální voda, která je lé´čivá ale není vhodné ji používat jako stolní. Takže ani s tou vodou to není tak jednoduché.
Jedná se o obsah dusičňanů, dusitanů, různých organických látek, těžkých kovů či bakterií.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

kropitko

No, kdo to má číst,,,to je dlouhé,,?!

Avatar uživatele
Zlatý

kropitko

No?? postrádám otázku, nebo je to tak, že jste si na svoji vlastní otázku sám odověděl?!

Avatar uživatele

anonym

V té knize chybí čím se taková voda dá upravit.

Avatar uživatele
Zlatý

kropitko

Aha,,no a je potřeba ji upravovat??

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 842
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.