Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 4.únor 14:33

Jak si vysvětlit nelogické uživání nedokonavého vidu v odborné, zejména gastronomické terminologii?

Věda – Jazyky

Mletý mák… tažený koláč… kynuté těsto… a podobně? To vypadá, jako kdyby ten mák pořád ještě mleli, ten koláč ještě pořád tahali a těsto stále kynulo. Aby byly ingredience připravené k užití, musí být těsto už nakynuté, koláč natažený a mák namletý, ne? Kde se tohle nelogické užití nedokonavého vidu vzalo? Má nějakou skrytou logiku? Díky.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 4.únor 14:38

Jak si vysvětlit nelogické uživání nedokonavého vidu v odborné, zejména gastronomické terminologii?

Věda – Jazyky

Mletý mák… tažený závin… kynuté těsto… a podobně? To vypadá, jako kdyby ten mák pořád ještě mleli, ten závin ještě pořád tahali a těsto stále kynulo. Aby byly ingredience připravené k užití, musí být těsto už nakynuté, závin natažený a mák namletý, ne? Kde se tohle nelogické užití nedokonavého vidu vzalo? Má nějakou skrytou logiku? Díky.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 4.únor 14:41

Jak si vysvětlit nelogické užívání nedokonavého vidu v odborné, zejména gastronomické terminologii?

Věda – Jazyky

Mletý mák… tažený závin… kynuté těsto… a podobně? To vypadá, jako kdyby ten mák pořád ještě mleli, ten závin ještě pořád tahali a těsto stále kynulo. Aby byly ingredience připravené k užití, musí být těsto už nakynuté, závin natažený a mák namletý, ne? Kde se tohle nelogické užití nedokonavého vidu vzalo? Má nějakou skrytou logiku? Díky.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 4.únor 15:07

Jak si vysvětlit nelogické užívání nedokonavého vidu v odborné, zejména gastronomické terminologii?

Věda – Jazyky

Mletý mák… tažený závin… kynuté těsto… a podobně? To vypadá, jako kdyby ten mák pořád ještě mleli, ten závin ještě pořád tahali a těsto stále kynulo. Aby byly ingredience připravené k užití, musí být těsto už nakynuté, závin natažený a mák namletý, ne? Kde se tohle nelogické užití nedokonavého vidu vzalo? Má nějakou skrytou logiku? Díky.

cizrna: to vím taky, jenže se jedná o přídavná jména slovesná. Natažený pochází ze slovesa natáhnout, zatímco tažený ze slovesa táhnout. Takže to máte prašť jako uhoď.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 2.březen 11:04

Jak si vysvětlit nelogické užívání nedokonavého vidu v odborné, zejména gastronomické terminologii?

Věda – Jazyky

Mletý mák… tažený závin… kynuté těsto… a podobně? To vypadá, jako kdyby ten mák pořád ještě mleli, ten závin ještě pořád tahali a těsto stále kynulo. Aby byly ingredience připravené k užití či pokrm k požití, musí být těsto už nakynuté, závin natažený a mák namletý, ne? Kde se tohle nelogické užití nedokonavého vidu vzalo? Má nějakou skrytou logiku? Díky.

cizrna: to vím taky, jenže se jedná o přídavná jména slovesná. Natažený pochází ze slovesa natáhnout, zatímco tažený ze slovesa táhnout. Takže to máte prašť jako uhoď.