Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 12.únor 15:58

Proč zákon zadává zaměstnavatelům platit za zaměstnance větší daně, pokud mu zaměstnavatel zvedne plat?

Vzdělání a práce – Ostatní vzdělání a práce

Není to nelogický, nemělo by to být spíš naopak, že čím větší plat dá zaměstnanci, tím méně bude platit na daních? Neměl by stát tímto způsobem podporovat aby zaměstnavatelé dávaly větší platy, místo toho aby platili jen zákonem povinnou minimální mzdu a odírali tak zaměstnance co to jde, když vědí že je taková nezaměstnanost a na úřadech práce takové podmínky, že ty lidi musej vzít co je, aby měli vůbec co do huby a jak zaplatit nájem?

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 12.únor 16:42

Proč zákon zadává zaměstnavatelům platit za zaměstnance větší daně, pokud mu zaměstnavatel zvedne plat?

Vzdělání a práce – Ostatní vzdělání a práce

Není to nelogický, nemělo by to být spíš naopak, že čím větší plat dá zaměstnanci, tím méně bude platit na daních? Neměl by stát tímto způsobem podporovat aby zaměstnavatelé dávaly větší platy, místo toho aby platili jen zákonem povinnou minimální mzdu a odírali tak zaměstnance co to jde, když vědí že je taková nezaměstnanost a na úřadech práce takové podmínky, že ty lidi musej vzít co je, aby měli vůbec co do huby a jak zaplatit nájem?
Doplňuji:
Mně šlo hlavně o toto: Zaměstnavatel nyní nemá žádnou motivaci zvyšovat zaměstnanci plat. Kdyby mu ale stát slíbil nějakou úlevu, že by na tom ještě vydělal, tak by motivaci měl. Čili zaměstnavateli bych dal nějakou nepohyblivou taxu na zdravotním a sociálním pojištění, nezávislou na výši platu zaměstnanci, a ty procenta(%) z platu by odváděl pouze zaměstnanec, takže pokud by se mu zvýšil plat, platil by tím pádem i více na zdravotku a socce, a pokud by bral méně, platil by méně. V součtu by se to pak vyplatilo všem, protože zaměstnavatel by zvýšením platu získal nějakou menší úlevu, zaměstnanec by dostal víc peněz a stát by netratil na daních, o který přichází když zaměstnavatel platí zaměstnanci prachy bokem, protože to že by zaměstnavatel vyplácel zaměstnanci část mzdy na černo by pro něj bylo nakonec ještě finančně nevýhodný. Nebo má to nějaký mouchy, ta utopie jak vy říkáte, co tu navrhuju?