Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.únor 21:51

Lomikare, Lomikare, hyn sa hukáže před volbami. Pořád stejná obehraná písnička „Jak se zbavit Babiše“ a zachránit si vlastní kůži. Od Bohuše jsem ani nic jiného, než tento trapný pokus, nečekala.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 18.únor 16:37

Lomikare, Lomikare, hyn sa hukáže před volbami. Pořád stejná obehraná písnička „Jak se zbavit Babiše“ a zachránit si vlastní kůži. Od Bohuše jsem ani nic jiného, než tento trapný pokus, nečekala.

Doplňuji po doplnění otázky: z původního znění otázky nebylo patrné, že chceš slyšet náš názor na příp. většinovou vládu ČSSD+Komunisté.
Nikdy jsem nebyla v KSČ, ani bych do ní nikdy nevstoupila. Můj táta po podepsání „2 tisíce slov“ byl vyškrtnut ze strany, přišel o velmi lukrativní, poměrně vysoký post v práci, těžko hledal novou. Nemám mít proč ráda komunisty.
Za komunismu: Na trhu chyběla spousta zboží. Na nedostatkové zboží se stály dlouhé fronty. Za hranice se nesmělo. Každý se bál vyslovit svůj nesouhlasný názor v zaměstnání, aby nepřišel o práci. Nikdo nesměl nic říct proti vládnímu režimu, nadávalo se jen v hospodách. Ale: Práce byla povinnost, neexistovala nezaměstnanost. Kdo nepracoval, byl stíhán jako příživník. Zboží dlouhodobé spotřeby fungovalo desítky let. Na zboží měli všichni lidé peníze. Byli kvalitní řemeslníci, prodavačky vystudované v oboru. Po sametové revoluci byl státní rozpočet v plusu 77 miliard Kč.

Nyní: je trh plný, až přesycený, můžu si vybrat mezi výrobkem českým či německým, ale komponenty jsou vyráběny v Číně z nekvalitních materiálů, které „nevydrží“. České textilní továrny zrušeny, oblečení od Vietnamců špatně ušité, ani neznají slovo „bavlna“, na ceny v buticích má jen málokdo. Do světa můžeme kam chceme, ale zahraniční dovolenou si může dovolit jen vyšší a střední vrstva. Mladí lidé chtějí studovat na školách a stát se managery, řemeslo upadá. V zaměstnání mlčíme, protože jinak jsme „odejiti“. Nadává se jen v hospodách.
Restituce, privatizace a prodeje zahraničním majitelům, za vlády ODS a TOP09, zlikvidovaly české továrny, z prodejů plynoucí zisky jsou už pryč, chybí zisky z exportu. Nabízíme zahraničním firmám zasíťované pozemky s až 5-ti letým odkladem placení daní, přidáme jim na rozjezd mnoho milionů. Ale po té době firmy, resp. jejich mateřské firmy, odvádí daně ve své zemi. Proč by živily Česko. Mimo našich daní nemá ČR již žádné zisky do státní kasy a dluh 1,7 bilionu Kč. EET přinese pár miliard, ale co pak? Nastává zvyšování cen úplně všeho. Pak klesne koupě schopnost, snížení odvodů ze spotřebních daní i z DPH. Důchodci živoří nedůstojný život. Přidání 300 Kč při skokovém zvyšování cen potravin jejich peněženky ani nepocítily. Na mnohé druhy potravin nemají peníze. Stanovené životní minimum a minimální mzda je směšné.

Takže koho volit? Nemám ráda radikální názory. Vždy je nutné dobře zvážit celkovou situaci a vybrat menší zlo.