Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.prosinec 17:18

Pasák, někdy i pastýř ´= příslušník panské čeledi nebo obecní zaměstnanec.

Důležitými osobami byli obecní pastýři Tito vyháněli dobytek na pastvu, kde se o něj starali dle přísných pravidel. Jinak se páslo za veder, jinak za deště a zimy. Pastýř nesměl pást v místech, kde rostly jedovaté bylinky, ani v blízkosti mrchovišť. Podle chování jednotlivých kusů dobytka, např. když sléhal nebo zaostával za stádem, či těžce dýchal, musel sledovat jeho zdravotní stav a ohlásit to neprodleně jeho majiteli. Zvláště musel být obezřetný, když v okolí vypukla nějaká nemoc. Obecní pastýř čili slouha též uměl kastrovat býčky, kančíky a berany a rozpoznat i léčit nemoci dobytka. Dobytek se pásl nejen na obecních pastviskách či na úhorech jednotlivých sedláků, ale i v lese, kde jeho oblíbenou potravou byly plody stromů, zejména dubů a buků. Připomínkou těchto starých časů jsou místní názvy „Příhon“ nebo „Na Příhoně“, což byly cesty, kterými se dobytek přiháněl na pastvu."

http://brtpic­hlavec.sweb.cz/ves/re­mesla/remesla2­.htm
Nejen pasák prasat, ale i ostatního dobytka, bylo povolání. Kolik měl pasták na starosti? Někdy několik kusů, jindy mělo stádo jednoho hospodáře třeba i stovku, k tomu kozy, krávy atd.

Někdy se obecní pasátk staral o dobytek i ostatním menším usedlíkům.

Dnes se na soukromých ´farmách pase dobytek, ale většinou je v ohradě. Jinak ovce.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.prosinec 17:23

Pasák, někdy i pastýř ´= příslušník panské čeledi nebo obecní zaměstnanec.

"Důležitými osobami byli obecní pastýři Tito vyháněli dobytek na pastvu, kde se o něj starali dle přísných pravidel. Jinak se páslo za veder, jinak za deště a zimy. Pastýř nesměl pást v místech, kde rostly jedovaté bylinky, ani v blízkosti mrchovišť. Podle chování jednotlivých kusů dobytka, např. když sléhal nebo zaostával za stádem, či těžce dýchal, musel sledovat jeho zdravotní stav a ohlásit to neprodleně jeho majiteli.

Zvláště musel být obezřetný, když v okolí vypukla nějaká nemoc. Obecní pastýř čili slouha též uměl kastrovat býčky, kančíky a berany a rozpoznat i léčit nemoci dobytka. Dobytek se pásl nejen na obecních pastviskách či na úhorech jednotlivých sedláků, ale i v lese, kde jeho oblíbenou potravou byly plody stromů, zejména dubů a buků. Připomínkou těchto starých časů jsou místní názvy „Příhon“ nebo „Na Příhoně“, což byly cesty, kterými se dobytek přiháněl na pastvu."

http://brtpic­hlavec.sweb.cz/ves/re­mesla/remesla2­.htm

Nejen pasák prasat, ale i ostatního dobytka, bylo povolání. Kolik měl pasták na starosti kusů ? Někdy několik kusů, jindy mělo stádo jednoho hospodáře třeba i stovku, nebo k tomu kozy, krávy atd.

Jindy se obecní pasátk staral o dobytek i ostatním menším usedlíkům.

Dnes se na soukromých ´farmách pase dobytek především krávy, kozy , ale většinou jsou v ohradě. Vepře není na pastvě příliš vidět. Jinak ovce. se stále pasou např. v Beskydech.