Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.listopad 13:29

Podobné problémy řeší nebo očekává většina nás starounů. Je pravda, že nejvyšší položkou z měsíčních výdajů jsou náklady na bydlení a energie, přičemž část těchto nákladů /režijní, fixní/ je stejná ve dvou i u „sirotka“. Také platí, že pokud nahromaděný majetek negeneruje zisk, je budoucí pastvou pro pozůstalé. Vždy však existují řešení, ovšem ne vždy pro každého přijatelná.
Např. my jsme loni za dobrou cenu prodali třípokojový byt a namísto něho pořídili starší dvoupokoják. Ten jsme ze zisku z prodeje zcela revitalizovali a ještě měsíčně na výdajích za bydlení v novém šetříme 500 stováků. Dále jsme si oba založili nové penzijní připojištění. Tam jsme jednorázově složili určitou částku z níž jakoby měsíčně každý spoříme tisíc korun a stát nás zato podporuje 300/měs. Navíc plnění v případě úmrtí majitele lze předem stanovit na osobu a tak se vyhnout příp. tahanicím o dědictví. Část jsem pak investoval do českých akcií a třeba polostátní ČEZ ročně za jednu divču vyplácí 45 korun brutto, což v dnešních podmínkách představuje téměř osmiprocentní zhodnocení. Tento zdroj nám pak každoročně pokrývá valnou část nákladů na dovolenou. Na nenadálé výdaje je třeba v bance držet i určitou sumu peněz na viděnou.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.listopad 13:35

Podobné problémy řeší nebo očekává většina nás starounů. Je pravda, že nejvyšší položkou z měsíčních výdajů jsou náklady na bydlení a energie, přičemž část těchto nákladů /režijní, fixní/ je stejná ve dvou i u „sirotka“. Také platí, že pokud nahromaděný majetek negeneruje zisk, je jen budoucí pastvou pro pozůstalé.
Vždy však existují řešení, ovšem ne vždy pro každého přijatelná.
Např. my jsme loni za dobrou cenu prodali třípokojový byt a namísto něho pořídili starší dvoupokoják. Ten jsme ze zisku z prodeje zcela revitalizovali a ještě každý měsíc za bydlení v novém šetříme 500 stováků.
Dále jsme si oba založili nové penzijní připojištění. Tam jsme jednorázově složili určitou částku z níž jakoby měsíčně každý spoříme tisíc korun a stát nás zato podporuje 300/měs. Navíc plnění v případě úmrtí majitele lze předem stanovit na osobu a tak se vyhnout příp. tahanicím o dědictví. Část jsem pak investoval do českých akcií a třeba polostátní ČEZ ročně za jednu divču vyplácí 45 korun brutto, což v dnešních podmínkách představuje téměř osmiprocentní zhodnocení – výnos. Přitom u dlouhých pozic volatilita vlastní akcie není podstatná.Tento zdroj nám pak každoročně pokrývá valnou část nákladů na dovolenou. Jisteže na nenadálé výdaje, je třeba v bance držet i určitou sumu peněz na viděnou.