Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.listopad 15:09

V odkazu máte hezky zachycenou historii. ČT natočila seriál podle knihy Dravec Mattoni aneb Živá voda. V Kyselce u KV je zřízené Muzeum Mattoni.
http://www.mat­toni.cz/heinrich-mattoni

Henrich Mattoni se narodil v Karlových Varech, žil střídavě
střdíavě v Rakousku, Čechách i Hamburku.

"Kde to žije, tam je Mattoni. Západočeské minerální vody jsou známé jak u nás tak v zahraničí. Jsou základní ingrediencí mnoha koktejlů, ale také populárním nápojem v restauracích či jinde. Nic z toho by ale nebylo možné bez samotného zakladatele, Heinricha von Mattoni. Stejně j tak vybudoval lázně a celou infrastrukturu. :

České země byly součástí Rakousko-Uherska, ale voda byla z Karlových Varů, takže jistým způsobem proslavil i nás, zpopularizoval nejen vodu, . Financoval také stavbu elektrárny a železnice z Kyselky do Vojkovic.

Mattoni byl také poctěn udělením čestného občanství města Karlových Varů. Roku 1898 byla po Mattonim v Karlových Varech nazvána ulice. Jeho pihřbu se zúčstnily zástupy lidí.
http://kvmuz.cz/typ/za­jimavosti-typy-na-vylet/na-vylet-do-kyselky-mattoni-uz-neni-100-let-od-umrti

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.listopad 15:16

ČT seriál nevymyslela, ale natočila jej podle knihy Dravec Mattoni aneb Živá voda. V Kyselce u KV je zřízené Muzeum Mattoni.

D odkazu je zachycený jeho život, stejně jako ve filmu.
http://www.mat­toni.cz/heinrich-mattoni

Proč myslíte, že ho pezentují jako Čecha? Záleží na úhlu pohledu. Henrich Mattoni se narodil v Karlových Varech, žil střídavě
střdíavě v Rakousku, Čechách i Hamburku.

"Kde to žije, tam je Mattoni. Západočeské minerální vody jsou známé jak u nás tak v zahraničí. Jsou základní ingrediencí mnoha koktejlů, ale také populárním nápojem v restauracích či jinde.

Nic z toho by ale nebylo možné bez samotného zakladatele, Heinricha von Mattoni. Stejně tak vybudoval lázně a celou infrastrukturu. :
Mattoni byl také poctěn udělením čestného občanství města Karlových Varů. Roku 1898 byla po Mattonim v Karlových Varech nazvána ulice. Jeho pihřbu se zúčstnily zástupy lidí.

http://kvmuz.cz/typ/za­jimavosti-typy-na-vylet/na-vylet-

České země byly přece součástí Rakousko-Uherska, ale voda pocházela z Karlových Varů, takže jistým způsobem proslavil i nás, zpopularizoval ve světě tedy nejen vodu, al i další výrobky s použtím vody a soli. Financoval také stavbu elektrárny a železnice z Kyselky do Vojkovic.

Podle do-kyselky-mattoni-uz-neni-100-let-od-umrti

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.listopad 15:58

ČT seriál nevymyslela, ale natočila jej podle knihy Dravec Mattoni aneb Živá voda. V Kyselce u KV je zřízené Muzeum Mattoni.

D odkazu je zachycený jeho život, stejně jako ve filmu.
http://www.mat­toni.cz/heinrich-mattoni

Proč myslíte, že ho pezentují jako Čecha? Záleží na úhlu pohledu.

„Henrich Mattoni se narodil v Karlových Varech, žil střídavě
střdíavě v Rakousku, Čechách i Hamburku.
Pocházel z rodiny karlovarského měšťana a cínařského mistra, jehož předkové přišli na západ Čech z Itálie a pocházeli ze starého florentského šlechtického rodu“

http://www.i60­.cz/clanek/de­tail/12617/he­inrich-mattoni-otec-slavne-ceske-mineralky

„Kde to žije, tam je Mattoni. Západočeské minerální vody jsou známé jak u nás tak v zahraničí. Jsou základní ingrediencí mnoha koktejlů, ale také populárním nápojem v restauracích či jinde.“

To by nebylo bez Mattoniho.

"Mattoni zahájil zlatý věk Kyselky – kromě stáčírny a elektrárny zde vybudoval lázeňský palác a promenády, hotely, neorenesanční vilu (zámeček) a další stavby včetně cest s altánky. Do lázní přivedl železnici, a tím nejen podpořil obchod s minerálkou, ale z městečka učinil plnohodnotné lázně, ve kterých pulzoval společenský život. V roce 1910, kdy Mattoni zemřel, vyvážela jeho firma na deset milionů lahví a patřila k nejznámějším minerálním vodám světa. "
To by rovněž nebylo bez Mattoniho.

„Mattoni byl také poctěn udělením čestného občanství města Karlových Varů. Roku 1898 byla po Mattonim v Karlových Varech nazvána ulice. Jeho pihřbu se zúčstnily zástupy lidí. “

http://kvmuz.cz/typ/za­jimavosti-typy-na-vylet/na-vylet-

https://www.go­ogle.cz/search?q=do-kyselky-mattoni-uz-neni-100-let-od-umrti&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=-GcwWIXbNMnj8we8wor­QCw

České země byly přece součástí Rakousko-Uherska, ale voda pocházela z Karlových Varů, takže jistým způsobem proslavil i nás, zpopularizoval ve světě tedy nejen vodu, ale i další výrobky s použtím vody a soli.