Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 28.březen 15:21

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 28.březen 15:40

Potíž je v tom, že svět je úžasné ale přitom nedokonalé místo. Úžas vede lidi k tomu, aby za tím vším viděli Boha. Bůh pak by měl být ještě skvělejší než svět, měl by být dokonalý. Utrpení, bída a nespravedlivost světa potom vede lidi k vysvětlování toho, proč dokonalý Bůh provozuje tak mizerný akvapark. Tak vznikl nápad, že jsme zde umístěni na pozorování jako v nějaké experimentální laboratoři a když splníme určitá kritéria, dostaneme se do světa dokonalého, kterému se říká ráj nebo boží království.
Je na tom ovšem jaksi znát, že jde o nápad vycucaný z prstu, podobně jako ledabylá odpověď dotěrnému dítěti na jeho nekončící otázky „proč ?“. Proto se k tomu musela dovymyslet omáčka zahrnující svaté texty a všeliké čimčurády jako je kadidlo, sušenky k vínu, nastavování zadnice opačným směrem než je Mekka apod. O těch čimčurádách se pak vedou krvavé spory, které ze světa činí ještě horší místo, než by bylo jen tak.
Není nad tím třeba dumat. Blábol s čimčurádami zůstane blábolem, stejně jako poleno servírované s karlovarským knedlíkem a se zelím zůstává polenem.
Bůh není a svět je právě proto tak mizerný. Chovejte se tak, abyste svět učinili příjemnějším. To je celé.