Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 27.září 22:37

No, kvalitní kuchař umí uvařit i dobré veganské jídlo a myslím si, že i ve stravě „masožroutů“ se běžně nějaké takové sem tam vyskytne…

namátkou z veganského jídelníčku:
Předkrm- zeleninové saláty/ závitky/ sushi… často doplněné ořechy, moř. řasou, klíčky…

Polévky- krémové zeleninové/ luštěninové, zeleninový vývar… jako vložka se používají bezvaječné těstoviny, tofu, sojová uzenina…

Hlavní chod- bezvaječné těstoviny… s čímkoliv veganským, rizoto, zapečené brambory/ nebo jiná zelenina, grilovaná zelenina, sojové maso na mnoho způsobů… a mnoho dalšího…

možné přílohy- brambory, rýže, zelenina…

mezi známý veganský pokrm patří třeba hummus…

…kdekdo se pozastavuje nad tím, když někdo vynechá ze svého jídelníčku maso, vejce, mléko, med… málokdo nad tím, když někdo zcela vynechá zeleninu…

Pro lepší představu o složení veganského jídelníčku odkaz na restauraci:
http://restaurace-maitrea.cz/denni-menu/

  • odhaduji, že doma si vaří něco podobného… samozřejmě mohou mít i pokrm, jehož jednotlivé složky málokomu něco říkají, ale i přes absenci všeho živočišného je jejich kuchyň pestrá jak co do surovin, tak co do chuti… nejsou to jen zrníčka a klíčky :o)

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 28.září 23:52

No, kvalitní kuchař umí uvařit i dobré veganské jídlo a myslím si, že i ve stravě „masožroutů“ se běžně nějaké takové sem tam vyskytne…

namátkou z veganského jídelníčku:
Předkrm- zeleninové saláty/ závitky/ sushi… často doplněné ořechy, moř. řasou, klíčky…

Polévky- krémové zeleninové/ luštěninové, zeleninový vývar… jako vložka se používají bezvaječné těstoviny, tofu, sojová uzenina…

Hlavní chod- bezvaječné těstoviny… s čímkoliv veganským, rizoto, zapečené brambory/ nebo jiná zelenina, grilovaná zelenina, sojové maso na mnoho způsobů… a mnoho dalšího…

možné přílohy- brambory, rýže, zelenina…

mezi známý veganský pokrm patří třeba hummus…

…kdekdo se pozastavuje nad tím, když někdo vynechá ze svého jídelníčku maso, vejce, mléko, med… málokdo nad tím, když někdo zcela vynechá zeleninu…

Pro lepší představu o složení veganského jídelníčku odkaz na restauraci:
http://restaurace-maitrea.cz/denni-menu/

  • odhaduji, že doma si vaří něco podobného… samozřejmě mohou mít i pokrm, jehož jednotlivé složky málokomu něco říkají, ale i přes absenci všeho živočišného je jejich kuchyň pestrá jak co do surovin, tak co do chuti… nejsou to jen zrníčka a klíčky :o)

K doplňující otázce:
Znám spoustu rodin, kde se na Vánoce nejí salát s kaprem/řízkem, protože to jednotlivým členům prostě nechutná. Za vánoční menu lze tedy považovat cokoliv „svátečního“. Má-li někdo třeba alergii na vejce, na „našem“ klasickém salátu si taky moc nepochutná. Ale nepřijde mi, že by díky tomu měl svátky jakkoliv ochuzené…

Kromě již od ostatních napsaných alternativ v podobě sojanezových salátu a pod. je dobré si uvědomit, že veganství není jen o pokrmech, ale je to celkově životní styl a tak mi moc nepřipadá, že by jakékoliv svátky byly v jejich podání primárně o jídle. Ano, asi se nají :o), ale víc než o jakousi „pokrmovou tradici“ jim půjde asi o něco jiného…

A ano, stejně jako si někteří chovají zvěř na domácí zabijačku v lepších podmínkách, než ve velkochovu, mnozí vegetariáni i vegani si pěstují zeleninu. Taky bez použití chemie. Nemají-li tu možnost, znají kde co koupit v kvalitě, jakou preferují. Ale to i „masožrouti“. Nebo ne?

Pro úplnost- ona „nevařená“ strava se nazývá raw (jedinci jsou vitariáni), někteří (nejen) vegani z ní čerpají inspiraci třeba pro vánoční cukroví…

Jediní, kteří mají svou stravu opravdu značně ochuzenou, jsou breatheriáni- ti (údajně) nejedí vůbec nic :o) tam se (prý) opravdu nevaří… ani na svátky :o)