Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 31.květen 15:25

Určitě už zde tato otázka byla.

Zdraví nebezpečné je i používání jakéhokoli hliníkového nádobí (příbory, kastroly, pánve, čajové konvice, tlakové hrnce, kávovary, alobal apod). Hliník přechází ve stopovém množství do požívané potraviny. I tato malá množství se v těle postupně hromadí. Hliník nejvíce poškozuje právě buňky nervové soustavy, působí postupně ztrátu paměti a poškozuje schopnost myšlení.

http://zdrava-vyziva.doktor­ka.cz/skodlive-latky-v-potravinach/

--
Trochu jiná informace.

Přestože hliníkové příbory z většiny restaurací a zejména školních jídelen zmizely, jejich prodej nebyl úplně zakázán. Setkáme se s nimi např. v některých bistrech a bufetech. Hliník se může z hliníkového nádobí uvolňovat pouze v kyselém prostředí, neměl by tedy být používán při přípravě kyselých pokrmů.

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/co-je-pravdy-na-tom-ze-jsou-hlinikove-pribory-zavadne-k-pouzivani

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 2.červen 14:22

Určitě už zde tato otázka byla.

Zdraví nebezpečné je i používání jakéhokoli hliníkového nádobí (příbory, kastroly, pánve, čajové konvice, tlakové hrnce, kávovary, alobal apod). Hliník přechází ve stopovém množství do požívané potraviny. I tato malá množství se v těle postupně hromadí. Hliník nejvíce poškozuje právě buňky nervové soustavy, působí postupně ztrátu paměti a poškozuje schopnost myšlení.

http://zdrava-vyziva.doktor­ka.cz/skodlive-latky-v-potravinach/

--
Trochu jiná informace.

Přestože hliníkové příbory z většiny restaurací a zejména školních jídelen zmizely, jejich prodej nebyl úplně zakázán. Setkáme se s nimi např. v některých bistrech a bufetech. Hliník se může z hliníkového nádobí uvolňovat pouze v kyselém prostředí, neměl by tedy být používán při přípravě kyselých pokrmů.

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/co-je-pravdy-na-tom-ze-jsou-hlinikove-pribory-zavadne-k-pouzivani
Doplňuji:
Vložila jsem chybný odkaz. Patří
http://www.ec­most.cz/clanky/hli­nik.php

Z toho článku vyplývá:

Ekologové nemají hliník moc v oblibě. Není to ani tak z důvodu jeho zdravotní škodlivosti jako spíše velkého množství energie spotřebované při jeho výrobě z bauxitu a emisí škodlivin, které výrobu doprovázejí. Jen pro srovnání: na výrobu PET se spotřebuje 2,5krát, na výrobu pozinkovaného plechu dokonce 5krát méně energie. Budeme-li si tedy vybírat ze dvou stejných nápojů, z nichž jeden bude v hliníkové plechovce a druhý v PET lahvi, bude ten druhý rozhodně ekologicky šetrnější. To byl i hlavní důvod proč se Dánsko rozhodlo zakázat prodej piva a nealko nápojů v hliníkových plechovkách. Bohužel ale s tímto zákazem neuspělo u Evropského soudního dvora. Jen na konečném spotřebiteli tedy závisí jakou alternativu zvolí.

Všude se uvádí škodlivost hliníku ve vztahu ke kyselému prostředí.

Poměrně diskutovaným problémem je riziko používání hliníkového nádobí a příborů při přípravě a konzumaci potravy. Je pravda, že v podmínkách, kdy se potraviny běžně tepelně upravují i konzumují, je hliník nejstálejší a prakticky nerozpustný. V neutrálním prostředí běžné pitné vody o pH = 7 je hliníkový povrch perfektně stabilní a bezpečný.

Problém nastává, když je např. vařený pokrm okyselen octem. Kromě toho se v poslední době stále mírně zvyšuje kyselost pitné vody, především v důsledku kyselých dešťů. Pak může skutečně nastat situace, kdy se z hliníkových nádob bude uvolňovat hliník při každém použití a jejich rizikovost poroste[zdroj

http://ecka-databaze.doktor­ka.cz/barviva/hli­nik-e-173/