Odpověděl/a – 31.květen 15:25
Určitě už zde tato otázka byla.
Zdraví nebezpečné je i používání jakéhokoli hliníkového nádobí (příbory, kastroly, pánve, čajové konvice, tlakové hrnce, kávovary, alobal apod). Hliník přechází ve stopovém množství do požívané potraviny. I tato malá množství se v těle postupně hromadí. Hliník nejvíce poškozuje právě buňky nervové soustavy, působí postupně ztrátu paměti a poškozuje schopnost myšlení.
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/skodlive-latky-v-potravinach/
--
Trochu jiná informace.
Přestože hliníkové příbory z většiny restaurací a zejména školních jídelen zmizely, jejich prodej nebyl úplně zakázán. Setkáme se s nimi např. v některých bistrech a bufetech. Hliník se může z hliníkového nádobí uvolňovat pouze v kyselém prostředí, neměl by tedy být používán při přípravě kyselých pokrmů.
http://www.odpovedi.cz/otazky/co-je-pravdy-na-tom-ze-jsou-hlinikove-pribory-zavadne-k-pouzivani
Odpověděl/a – 2.červen 14:22
Určitě už zde tato otázka byla.
Zdraví nebezpečné je i používání jakéhokoli hliníkového nádobí (příbory, kastroly, pánve, čajové konvice, tlakové hrnce, kávovary, alobal apod). Hliník přechází ve stopovém množství do požívané potraviny. I tato malá množství se v těle postupně hromadí. Hliník nejvíce poškozuje právě buňky nervové soustavy, působí postupně ztrátu paměti a poškozuje schopnost myšlení.
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/skodlive-latky-v-potravinach/
--
Trochu jiná informace.
Přestože hliníkové příbory z většiny restaurací a zejména školních jídelen zmizely, jejich prodej nebyl úplně zakázán. Setkáme se s nimi např. v některých bistrech a bufetech. Hliník se může z hliníkového nádobí uvolňovat pouze v kyselém prostředí, neměl by tedy být používán při přípravě kyselých pokrmů.
http://www.odpovedi.cz/otazky/co-je-pravdy-na-tom-ze-jsou-hlinikove-pribory-zavadne-k-pouzivani
Doplňuji:
Vložila jsem chybný odkaz. Patří
http://www.ecmost.cz/clanky/hlinik.php
Z toho článku vyplývá:
Ekologové nemají hliník moc v oblibě. Není to ani tak z důvodu jeho
zdravotní škodlivosti jako spíše velkého množství energie spotřebované
při jeho výrobě z bauxitu a emisí škodlivin, které výrobu doprovázejí.
Jen pro srovnání: na výrobu PET se spotřebuje 2,5krát, na výrobu
pozinkovaného plechu dokonce 5krát méně energie. Budeme-li si tedy vybírat
ze dvou stejných nápojů, z nichž jeden bude v hliníkové plechovce a
druhý v PET lahvi, bude ten druhý rozhodně ekologicky šetrnější. To byl
i hlavní důvod proč se Dánsko rozhodlo zakázat prodej piva a nealko
nápojů v hliníkových plechovkách. Bohužel ale s tímto zákazem
neuspělo u Evropského soudního dvora. Jen na konečném spotřebiteli tedy
závisí jakou alternativu zvolí.
–
Všude se uvádí škodlivost hliníku ve vztahu ke kyselému prostředí.
Poměrně diskutovaným problémem je riziko používání hliníkového nádobí a příborů při přípravě a konzumaci potravy. Je pravda, že v podmínkách, kdy se potraviny běžně tepelně upravují i konzumují, je hliník nejstálejší a prakticky nerozpustný. V neutrálním prostředí běžné pitné vody o pH = 7 je hliníkový povrch perfektně stabilní a bezpečný.
Problém nastává, když je např. vařený pokrm okyselen octem. Kromě toho se v poslední době stále mírně zvyšuje kyselost pitné vody, především v důsledku kyselých dešťů. Pak může skutečně nastat situace, kdy se z hliníkových nádob bude uvolňovat hliník při každém použití a jejich rizikovost poroste[zdroj