Avatar uživatele
Bronzový

Co je pravdy na tom, že jsou hliníkové přibory závadné k používání?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Určitě už zde tato otázka byla.

Zdraví nebezpečné je i používání jakéhokoli hliníkového nádobí (příbory, kastroly, pánve, čajové konvice, tlakové hrnce, kávovary, alobal apod). Hliník přechází ve stopovém množství do požívané potraviny. I tato malá množství se v těle postupně hromadí. Hliník nejvíce poškozuje právě buňky nervové soustavy, působí postupně ztrátu paměti a poškozuje schopnost myšlení.

http://zdrava-vyziva.doktorka. cz/…

--
Trochu jiná informace.

Přestože hliníkové příbory z většiny restaurací a zejména školních jídelen zmizely, jejich prodej nebyl úplně zakázán. Setkáme se s nimi např. v některých bistrech a bufetech. Hliník se může z hliníkového nádobí uvolňovat pouze v kyselém prostředí, neměl by tedy být používán při přípravě kyselých pokrmů.

http://www.odpovedi.cz/…
Doplňuji:
Vložila jsem chybný odkaz. Patří
http://www.ecmost.cz/…

Z toho článku vyplývá:

Ekologové nemají hliník moc v oblibě. Není to ani tak z důvodu jeho zdravotní škodlivosti jako spíše velkého množství energie spotřebované při jeho výrobě z bauxitu a emisí škodlivin, které výrobu doprovázejí. Jen pro srovnání: na výrobu PET se spotřebuje 2,5krát, na výrobu pozinkovaného plechu dokonce 5krát méně energie. Budeme-li si tedy vybírat ze dvou stejných nápojů, z nichž jeden bude v hliníkové plechovce a druhý v PET lahvi, bude ten druhý rozhodně ekologicky šetrnější. To byl i hlavní důvod proč se Dánsko rozhodlo zakázat prodej piva a nealko nápojů v hliníkových plechovkách. Bohužel ale s tímto zákazem neuspělo u Evropského soudního dvora. Jen na konečném spotřebiteli tedy závisí jakou alternativu zvolí.
--
Všude se uvádí škodlivost hliníku ve vztahu ke kyselému prostředí.

Poměrně diskutovaným problémem je riziko používání hliníkového nádobí a příborů při přípravě a konzumaci potravy. Je pravda, že v podmínkách, kdy se potraviny běžně tepelně upravují i konzumují, je hliník nejstálejší a prakticky nerozpustný. V neutrálním prostředí běžné pitné vody o pH = 7 je hliníkový povrch perfektně stabilní a bezpečný.

Problém nastává, když je např. vařený pokrm okyselen octem. Kromě toho se v poslední době stále mírně zvyšuje kyselost pitné vody, především v důsledku kyselých dešťů. Pak může skutečně nastat situace, kdy se z hliníkových nádob bude uvolňovat hliník při každém použití a jejich rizikovost poroste[zdroj

http://ecka-databaze.doktorka. cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Je podezření, že se z nich uvolňuje hliník a tobě se následně dostává do těla.


Avatar uživatele
Registrovaný

O příborech nevím, vím jen o nádobách na vaření, že by se v nich nemělo vařit kyselé, to narušuje hliníkový povrch a vytváří sloučeniny, které jsou pro tělo škodlivé


Avatar uživatele
Bronzový

Není na tom pravdy vůbec nic. Hliníkové příbory NEjsou závadné.

Všechny kecy o škodlivosti z různých pseudo-zdravotních serverů jsou hlouposti. Nic z podezření o toxicitě se nepotvrdilo. Koncem 70-tých let japonci vyslovili podezření na hliník jako etiologické agens Alzheimera, ale to se nikdy nepotvrdilo. A to se celkem intenzivně pátralo.

Hliník je třetí nejrozšířenější prvek zemské kůry. Jeho vplyvu na organizmus se nedá vyhnout. U člověka s normálně pracujícími ledvinami nic nehrozí. Denne se dostane do organizmu průměrně 7-9 mg.

Fáma o škodlivosti a toxicitě hliníku je "virál", podobně jako to bylo se "zdravostí špenátu". Hliníkové příbory i nádobí, jsou maximálně tak neestetické, ale toť vše. Nic se vám z nich nestane.

Aktuální znalosti o toxicitě jsou v odkazu:

Zdroj: http://www.atsdr.cdc.gov/ToxPr ofiles/tp22.pdf


Avatar uživatele
Stříbrný

Něco na tom bude hliníkové příbory vyřadily školy a školky z provozu

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.