Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.listopad 0:11

http://magazin­.libimseti.cz/li­festyle/828-co-musite-ochutnat-nez-umrete
Doplňuji:
Dadalova kuchařka :
VEJCE STOLETÉ, VEJCE DYNASTIE MING / HUNDRED-YEAR EGG, CENTURY EGG, THIOUSEND-YEAR EGG, MING DYNASTY EGG / PI DAN

  • je také nazýváno „century egg“, „thousand-year egg“ a „Ming Dynasty egg“. Všechna vejce (nejčastěji kachní), která mají být tímto způsobem upravena jsou pokryta slupkou ze směsí vápna, popela a solí, před jejich zakonzervováním („pohřbením“) na 100 dní (2–4 měsíce). Vápno zvrdne a vajíčko se jeví na pohled jako by bylo takto uchovávané přinejmenším několik století. Když odstraníme černý vnější povlak a skořápku, tak objevíme pevný, jantarově nažloutlý bílek a krémový, tmavě zelený žloutek. Vůně je velmi ostrá a připomíná sýr. Podává se nakrájené na podlouhlé poloviny s naloženým zázvorem. Nejčastěji takto upravovány vejce kačení, pak slepičí, ale někdy i husí či dokonce křepelčí. Stoletá vajíčka jsou prodávána jednotlivě v obchodech s čínským zbožím. Mohou být doma skladována po dobu 2 týdnů při pokojové teplotě nebo v lednici až měsíc. Takto konzervovaná vajíčka jsou obvykle pojídána nevařená k snídaní nebo se podávají jako pikantní předkrm či chuťovka. Vždy k nim přiložíme misku se sójovou omáčkou a nasekaným zázvorem.