Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 4.červen 18:32

Sója je pravděpodobně nejvýživnější luštěninou. Obsahuje 35 % bílkovin, 30 % sacharidů a 18 % tuků s poměrně velkým množstvím lecitinu. Z vitamínů obsahuje vitamíny skupiny B zejména B6, B2 a tolik prospěšnou kyselinu listovou. Dále vitamín E, který je účinným antioxidantem. Z minerálních látek je zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku a stopových prvků železa, manganu a zinku. Sójové boby jsou považovány za zásobárnu tzv. fytonutrientů. Patří k nim prospěšné antioxidanty jako jsou saponiny, fytosteroly a fenolové kyseliny, chránící organismus před škodlivými vlivy volných radikálů. V sóje jsou obsaženy dva rostlinné estrogeny a flavonoid genistein.
http://www.mo­jesoja.cz/soja-potravina-pro-zdravi

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 4.červen 18:59

Sója je pravděpodobně nejvýživnější luštěninou. Obsahuje 35 % bílkovin, 30 % sacharidů a 18 % tuků s poměrně velkým množstvím lecitinu. Z vitamínů obsahuje vitamíny skupiny B zejména B6, B2 a tolik prospěšnou kyselinu listovou. Dále vitamín E, který je účinným antioxidantem. Z minerálních látek je zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku a stopových prvků železa, manganu a zinku. Sójové boby jsou považovány za zásobárnu tzv. fytonutrientů. Patří k nim prospěšné antioxidanty jako jsou saponiny, fytosteroly a fenolové kyseliny, chránící organismus před škodlivými vlivy volných radikálů. V sóje jsou obsaženy dva rostlinné estrogeny a flavonoid genistein.
http://www.mo­jesoja.cz/soja-potravina-pro-zdravi
Doplňuji:
Ad cochee – výživný = obsahující, poskytující hodnotnou výživu.
.
Všechny potraviny obsahují více nebo méně kalorií, ale ne všechny potraviny obsahují výživné látky, jako jsou minerální látky, vitamíny a stopové prvky, které tělo potřebuje k budování a náhradě miliónů svých buněk, které umírají každý den. Kalorie nestaví buňky, živiny ano

Právě vysokou nutriční hodnotu ,především vysoký obsah bílkovin, má sója. Je v současné době považována za potravinu budoucnosti, která pomůže vyřešit nejen ozdravění populace v západních zemích, ale především hladovění v Africe. Z hlediska obsahu bílkovin odpovídá 1 kg sóji cca 2,5 kg masa.