Avatar uživatele
Registrovaný

Nejvíce výživná luštěnina?

Která z luštěnin je nejvíce výživná? Sója?
Doplňuji:
Děkuji za odpovědi :-)

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Sója je pravděpodobně nejvýživnější luštěninou. Obsahuje 35 % bílkovin, 30 % sacharidů a 18 % tuků s poměrně velkým množstvím lecitinu. Z vitamínů obsahuje vitamíny skupiny B zejména B6, B2 a tolik prospěšnou kyselinu listovou. Dále vitamín E, který je účinným antioxidantem. Z minerálních látek je zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku a stopových prvků železa, manganu a zinku. Sójové boby jsou považovány za zásobárnu tzv. fytonutrientů. Patří k nim prospěšné antioxidanty jako jsou saponiny, fytosteroly a fenolové kyseliny, chránící organismus před škodlivými vlivy volných radikálů. V sóje jsou obsaženy dva rostlinné estrogeny a flavonoid genistein.
http://www.mojesoja.cz/…
Doplňuji:
Ad cochee - výživný = obsahující, poskytující hodnotnou výživu.
.
Všechny potraviny obsahují více nebo méně kalorií, ale ne všechny potraviny obsahují výživné látky, jako jsou minerální látky, vitamíny a stopové prvky, které tělo potřebuje k budování a náhradě miliónů svých buněk, které umírají každý den. Kalorie nestaví buňky, živiny ano

Právě vysokou nutriční hodnotu ,především vysoký obsah bílkovin, má sója. Je v současné době považována za potravinu budoucnosti, která pomůže vyřešit nejen ozdravění populace v západních zemích, ale především hladovění v Africe. Z hlediska obsahu bílkovin odpovídá 1 kg sóji cca 2,5 kg masa.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

nejsem si jistá, musely by se vypočítat
kalorie našla jsem pouze toto..
http://clanky.vareni.cz/…
Doplňuji:
následně ještě nějaké recepty ..
http://www.epuls.cz/…


Avatar uživatele
Stříbrný

Pohledem na kalorické tabulky zjišťuju, že na správnou odpověď nebude otázka dostatečná. Sója syrová například má 13 010 kJ/kg, ale vařená jen 7 440 kJ/kg. Pražená sója zase 4 710 kJ/kg. Syrový hrách 14 800, vařený 3 300 kJ/kg. A tak dále.


Avatar uživatele
Registrovaný

Hodně výživná je taky cizrna, co jsem se dočetla zde http://www.zdrava-cizrna.cz/. Údajně obsahuje až 30 % bílkovin, vlákninu, vápník, nenasycené mastné kyseliny, železo, fosfor, hořčík, zinek, vitamíny skupiny B, dále vitamín E nebo C. Z pohledu kalorií bych řekla, že to bude u všech podobné - závisí na poměru bílkovin, sacharidů a tuků.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

briketka10

cochee,
tak asi ten hrách nakonec bude
výživnější, když by např. rostl
na zahrádce ? než sója, když ta
se syrová jíst nedá jen upravená
např. jen jako sýr apod.
víc jsem nehledala jen tu soju
v mém odkazu se uvádí, že má
1449 kJ/100 g ..

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Briketko, nejde o kalorie, ale o látky, které soja obsahuje.
Hrách určitě není tolik výživný, ale hrášek bude mnohem víc.

Avatar uživatele
Stříbrný

cochee

Annas, já mám naopak za to, že když řeknu o jídle, že je výživné, tak je bohaté energeticky, nikoliv rozmanitostí látek. Příkladem jsou houby - 90% vody, žádné tuky, minimum sacharidů, nějaký provitamin A a vitamin D a více vitaminů komplexu B. Přestože obsahují kyselinu fosforečnou, draslík, vápník, železo, síru a hořčík a najdeme v nich i některé stopové prvky jako zinek, mangan, měď, titan - houby jsou deklarovány jako potravina s nepatrnou výživnou hodnotou.

Avatar uživatele
Zlatý

briketka10

annas,
ajó ajó já ho nejedla ani
nepamatuju spletla se a
zas jsem se užbleptla :DD

Avatar uživatele

anonym

:-))

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.