Odpověděl/a – 6.březen 17:45
Sacharidy jsou základní palivo pro mozek, mozek spotřebuje čtvrtinu energie získané z glukózy. Tuky jsou rovněž významným zdrojem energie a jsou též důležité pro vstřebávání vitaminů A, D, E a K (vitaminy rozpustné v tucích), které jsou také důležité pro mozek.
Neměli bychom zapomínat na dostatek tekutin, ty nám zajišťují optimální prokrvení mozku a tím jeho lepší fungování. Z vitaminů jsou pro fungování mozku nezbytné zejména vitaminy skupiny B. Potřebujeme je pro správné fungování nervového systému jako celku a pro kvalitu duševní činnosti. Vitaminy skupiny B najdeme například v obilných klíčcích, kvasnicích, žloutku, vnitřnostech, listové zelenině, jogurtu, ořeších, sóje, luštěninách či rybách.
Dále je nezbytný vitamin C, který je důležitým antioxidantem – chrání buňky před poškozením kyslíkovými radikály, také působí proti ateroskleróze. Nejvíce je ho například v čerstvé zelenině, ovoci nebo bramborách. Také vitamin E je důležitým antioxidantem. Vyskytuje se v obilných klíčcích, rostlinných olejích, žloutku, mase, vnitřnostech a mléce.
Z minerálů a stopových prvků potřebujeme pro dostatečnou činnost
mozku zejména hořčík, který ovlivňuje výměnu energie v nervových
buňkách, zlepšuje paměť a myšlení. Přijímáme jej do těla
prostřednictvím ryb, rozinek a jiného sušeného ovoce, kakaa atd. Dále
jód – jeho nedostatek způsobuje zpomalené psychomotorické tempo, apatii a
depresi. Najdeme ho hlavně v mořských rybách, vnitřnostech, citronu a
špenátu. Měď je potřebná ke správnému fungování nervového systému a
získáme ji zejména z hub. Neméně podstatný je i selen (důležitý
antioxidant bránící působení volných radikálů), dostupný pro tělo
například z vnitřností, mléčných výrobků, citrusových plodů a
avokáda nebo celozrnných obilovin. Také zinek je důležitý antioxidant,
jeho nedostatek způsobuje poruchy psychické činnosti. Nalezneme ho
v ovesných vločkách, korýších a měkkýších, ve vejcích a mléčných
výrobcích. V neposlední řadě je pro mozek nezbytné železo. Má význam
pro dostatečný přenos kyslíku k buňkám celého těla, tedy i mozkovým.
Najdeme ho ve vnitřnostech, mase, žloutku, luštěninách, zelí, květáku
atd.
zdroj :
http://www.google.cz/search?hl=cs&newwindow=1&q=na+dobrou+pam%C4%9B%C5%A5&oq=na+pam%C4%9B%C5%A5&gs_l=serp.1.4.0l3j0i30j0i8i30l2.49467.58116.0.61802.18.18.0.0.0.0.155.1726.13j5.18.0...0.0...1c.1.5.serp.VBz_4xXE0m8
Odpověděl/a – 6.březen 18:15
Sacharidy jsou základní palivo pro mozek, mozek spotřebuje čtvrtinu energie získané z glukózy. Tuky jsou rovněž významným zdrojem energie a jsou též důležité pro vstřebávání vitaminů A, D, E a K (vitaminy rozpustné v tucích), které jsou také důležité pro mozek.
Neměli bychom zapomínat na dostatek tekutin, ty nám zajišťují optimální prokrvení mozku a tím jeho lepší fungování. Z vitaminů jsou pro fungování mozku nezbytné zejména vitaminy skupiny B. Potřebujeme je pro správné fungování nervového systému jako celku a pro kvalitu duševní činnosti. Vitaminy skupiny B najdeme například v obilných klíčcích, kvasnicích, žloutku, vnitřnostech, listové zelenině, jogurtu, ořeších, sóje, luštěninách či rybách.
Dále je nezbytný vitamin C, který je důležitým antioxidantem – chrání buňky před poškozením kyslíkovými radikály, také působí proti ateroskleróze. Nejvíce je ho například v čerstvé zelenině, ovoci nebo bramborách. Také vitamin E je důležitým antioxidantem. Vyskytuje se v obilných klíčcích, rostlinných olejích, žloutku, mase, vnitřnostech a mléce.
Z minerálů a stopových prvků potřebujeme pro dostatečnou činnost
mozku zejména hořčík, který ovlivňuje výměnu energie v nervových
buňkách, zlepšuje paměť a myšlení. Přijímáme jej do těla
prostřednictvím ryb, rozinek a jiného sušeného ovoce, kakaa atd. Dále
jód – jeho nedostatek způsobuje zpomalené psychomotorické tempo, apatii a
depresi. Najdeme ho hlavně v mořských rybách, vnitřnostech, citronu a
špenátu. Měď je potřebná ke správnému fungování nervového systému a
získáme ji zejména z hub. Neméně podstatný je i selen (důležitý
antioxidant bránící působení volných radikálů), dostupný pro tělo
například z vnitřností, mléčných výrobků, citrusových plodů a
avokáda nebo celozrnných obilovin. Také zinek je důležitý antioxidant,
jeho nedostatek způsobuje poruchy psychické činnosti. Nalezneme ho
v ovesných vločkách, korýších a měkkýších, ve vejcích a mléčných
výrobcích. V neposlední řadě je pro mozek nezbytné železo. Má význam
pro dostatečný přenos kyslíku k buňkám celého těla, tedy i mozkovým.
Najdeme ho ve vnitřnostech, mase, žloutku, luštěninách, zelí, květáku
atd.
zdroj :
http://www.google.cz/search?hl=cs&newwindow=1&q=na+dobrou+pam%C4%9B%C5%A5&oq=na+pam%C4%9B%C5%A5&gs_l=serp.1.4.0l3j0i30j0i8i30l2.49467.58116.0.61802.18.18.0.0.0.0.155.1726.13j5.18.0...0.0...1c.1.5.serp.VBz_4xXE0m8
Doplňuji:
http://www.nazeleno.cz/zdravi/pripravky-pro-posileni-pameti-nejen-pro-zkouskove.aspx