Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 28.prosinec 8:36

Další odppvědi si můžete přečíst v odkazu

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/tajomstvo-voynichovho-rukopisu

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 28.prosinec 8:45

Další odppvědi si můžete přečíst v odkazu

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/tajomstvo-voynichovho-rukopisu
Doplňuji:
Našla jsem novou informaci… Rozvinula se kolem ní diskuze …

Záhadolog Vašíček tvrdí, že odhalil tajemství Voynichova rukopisu

Už po staletí je Voynichův rukopis středem zájmu vědců i kryptologů. Dílo je napsané v neznámém jazyce a neznámým písmem. Dosud se nikomu nepodařilo určit jeho autora.

Se zásadním převratem teď přichází ostravský záhadolog a spisovatel Arnošt Vašíček. Je přesvědčen o tom, že tvůrcem je středověký lékárník Angelo z Florencie. Právě vydal knihu Nedobytná šifra.

„Voynichův rukopis je jedna z největších světových záhad. Je to rukopis, který vznikl na počátku 15. století a původně se nacházel v Praze. Je to kniha, která vědce vzrušuje především proto, že je napsána neznámým písmem. Nevíme, zda je to šifra nebo úplně neznámý jazyk. Text odolává ať už amatérským luštitelům, ale především i velmi slavným kryptologům, řekl bych dokonce kryptologickým esům. Dokonce na ten text nestačily ani moderní počítače.“

Rukopis je pojmenovaný po Wilfridovi Michaelu Voynichovi, americkém obchodníkovi polsko-litevského původu. Získal ho v Itálii v roce 1912 a nyní je ve vlastnictví americké Yaleovy univerzity. Prvním doloženým vlastníkem byl na počátku 17. století v Praze žijící alchymista Jiří Bareš. Rukopis obsahuje stovky zvláštních ilustrací – třeba rostlin, které nedovede určit ani botanik.

http://www.osud­.biz/18-09-2012/1693/his­torie/zahadolog-vasicek-tvrdi-ze-odhalil-tajemstvi-voynichova-rukopisu