Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 7.září 13:21

Jablka omýt, velkoryse vykrájet poškozená místa, na elektrickém šrotovníku sešrotovat (je chutné do některých várek přidat i hrušky, pokud je máte),
příklad zde – mám doma vyráběný, prcující na stejném principu:
http://www.tip-pv.cz/drtice-na-ovoce.php
Za studena vylisovat na lisu
http://www.go­ogle.cz/imgres?im­gurl=http://www­.vitokonex.cz/i­mage/product/800:600/jp­g/182/lis-na-ovoce-typ-35.jpg&imgrefur­l=http://www.vi­tokonex.cz/pro­duct/lis-na-ovoce-typ-35:89/&h=676&­w=706&sz=140&tbnid=7wtqj­ql48J_dYM:&tbnh=90&tbnw=­94&zoom=1&usg=__o4Fat3pe­60tvkCPfiNgFwAD­JPqc=&docid=9MqXou­5PKBakMM&sa=X&e­i=2ddJUOGAGsfwsga5_I­GICg&ved=0CE4Q9­QEwAg&dur=1673
hlavně to chce mít ten celolitinový (plast nebrat). Z lisu jímat mošt přes sítko, aby se odstranily hrubé kusy jablek, které lisem projdou.
Ze sběrných nádob přelít do velkých nádob k odstání (používáme velké demižony – materiál sklo).
http://vinarske­potreby.cz/e-shop/kategori­e/details/554/28/de­mizony/demizon-25-l-s-kosem-it-siroke-hrdlo
Pomocí pryžových/sili­konových hadiček stočit do 1l lahví (jsou praktičtější, než zavařovací sklenice).
http://eshop.bri­col.cz/lahev-bordo--1-00-oliv-band-ve-detail-1PS0000101.aspx
Zahřát na 75–80°C v zavařovacím hrnci, zátkovat za tepla bez vzduchu pryžovými uzávěry – kloboučky nebo klasickými korkovými (převařenými) špunty.
http://eshop.bri­col.cz/zatka--38-x-24-ia--prirodni-korek-detail-MJ30000101.aspx
Lahve pak ale musí bezpodmínečně po celou dobu skladování ležet, aby korek nevyschnul a mošt se nezkazil. Pryžové špunty se nám osvědčily mnohem více.
Potřebnou a zásadní péči je nutné věnovat i důkladnému vymytí použitých lahví (vyčištění od příp. nečistot a vyvaření). Do moštu nikdy nepřidáváme cukr, není to třeba pokud nakombinujete do várky při šrotování jak zralá, tak i ta méně zralá jablka.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 7.září 13:37

Jablka omýt, velkoryse vykrájet poškozená místa, na elektrickém šrotovníku sešrotovat (je chutné do některých várek přidat i hrušky, pokud je máte),
příklad zde – mám doma vyráběný, prcující na stejném principu:
http://www.tip-pv.cz/drtice-na-ovoce.php
Za studena vylisovat na lisu
http://www.go­ogle.cz/imgres?im­gurl=http://www­.vitokonex.cz/i­mage/product/800:600/jp­g/182/lis-na-ovoce-typ-35.jpg&imgrefur­l=http://www.vi­tokonex.cz/pro­duct/lis-na-ovoce-typ-35:89/&h=676&­w=706&sz=140&tbnid=7wtqj­ql48J_dYM:&tbnh=90&tbnw=­94&zoom=1&usg=__o4Fat3pe­60tvkCPfiNgFwAD­JPqc=&docid=9MqXou­5PKBakMM&sa=X&e­i=2ddJUOGAGsfwsga5_I­GICg&ved=0CE4Q9­QEwAg&dur=1673
hlavně to chce mít ten celolitinový (plast nebrat). Z lisu jímat mošt přes sítko, aby se odstranily hrubé kusy jablek, které lisem projdou.
Ze sběrných nádob přelít do velkých nádob k odstání (používáme velké demižony – materiál sklo).
http://vinarske­potreby.cz/e-shop/kategori­e/details/554/28/de­mizony/demizon-25-l-s-kosem-it-siroke-hrdlo
Pomocí pryžových/sili­konových hadiček stočit do 1l lahví (jsou praktičtější, než zavařovací sklenice).
http://eshop.bri­col.cz/lahev-bordo--1-00-oliv-band-ve-detail-1PS0000101.aspx
Zahřát na 75–80°C v zavařovacím hrnci, zátkovat za tepla bez vzduchu pryžovými uzávěry – kloboučky nebo klasickými korkovými (převařenými) špunty.
http://eshop.bri­col.cz/zatka--38-x-24-ia--prirodni-korek-detail-MJ30000101.aspx
Lahve pak ale musí bezpodmínečně po celou dobu skladování ležet, aby korek nevyschnul a mošt se nezkazil. Pryžové špunty se nám osvědčily mnohem více.
Potřebnou a zásadní péči je nutné věnovat i důkladnému vymytí použitých lahví (vyčištění od příp. nečistot a vyvaření). Do moštu nikdy nepřidáváme cukr, není to třeba pokud nakombinujete do várky při šrotování jak zralá, tak i ta méně zralá jablka.
Doplňuji:
Odkaz na pryžové uzávěry zde:
http://www.hbs24­.de/contents/de/d129_m­ostkappen.html
výstupek patrný na fotkách zvrchu se při zavařování (ještě za tepla) po nasezení uzávěru na lahev zamačkává dovnitř hrdla. Tak se vytlačí i poslední vzduch z láhve.