Avatar uživatele
Stříbrný

Jak vyrábíte jablečný mošt?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele

Nedaleký soused si koupil menší moštovací linku a tak ji využíváme k výrobě 100% jablečné štávy. Po nadrcení vypraných jablek se drť lisuje , nechává se ustálit 24hod a potom se stáčí a zahřívá na 75 stupňů C a plní se do plastových obalů bez přítomnosti vzduchu a takto vyrobený "mošt" vydrží několik let. Protože používám kvalitní nepoškozená trhaná jablka, vždy jeden druh, jedná se o velmi lahodný nápoj a už jsem se natolik zdokonalila, že poznám podle chuti ročník i sortu jablek, ze kterých byla štáva vyrobena. Takový loňský ročník "rubín" je vynikající, skoro až moc sladký. Zbytek úrody nechám vypálit v nedaleké pálenici, kde mi spolehlivě vypálí vždy jen to, co si přivezu a calvados je tak kvalitní (protože výchozí surovina je kvalitní) , že mnozí znalci mu dávají přednost před moravskou slivovicí.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Jablka umyju a proženu odšťavňovačem. Je to pak jablečná šťáva zastudena, nicméně spotřebovat chce do 48 hodin.
Včera jsem dělala jablečný sirup - šťávu zastudena jsem svařila se zázvorem a cukrem. Šla by i skořice, vanilka... Tohle je na celou zimu, trvanlivé.
Když jsem byla malá, jablka jsme pokrájeli a pak vařili s cukrem a hřebíčkem ve velikém hrnci, dál se to lisovalo a cedilo a to byl mošt jako z moštárny.


Avatar uživatele
Zlatý

Jablka omýt, velkoryse vykrájet poškozená místa, na elektrickém šrotovníku sešrotovat (je chutné do některých várek přidat i hrušky, pokud je máte),
příklad zde - mám doma vyráběný, prcující na stejném principu:
http://www.tip-pv.cz/…
Za studena vylisovat na lisu
http://www.google.cz/…
hlavně to chce mít ten celolitinový (plast nebrat). Z lisu jímat mošt přes sítko, aby se odstranily hrubé kusy jablek, které lisem projdou.
Ze sběrných nádob přelít do velkých nádob k odstání (používáme velké demižony - materiál sklo).
http://vinarskepotreby.cz/…
Pomocí pryžových/silikonových hadiček stočit do 1l lahví (jsou praktičtější, než zavařovací sklenice).
http://eshop.bricol.cz/…
Zahřát na 75-80°C v zavařovacím hrnci, zátkovat za tepla bez vzduchu pryžovými uzávěry - kloboučky nebo klasickými korkovými (převařenými) špunty.
http://eshop.bricol.cz/…
Lahve pak ale musí bezpodmínečně po celou dobu skladování ležet, aby korek nevyschnul a mošt se nezkazil. Pryžové špunty se nám osvědčily mnohem více.
Potřebnou a zásadní péči je nutné věnovat i důkladnému vymytí použitých lahví (vyčištění od příp. nečistot a vyvaření). Do moštu nikdy nepřidáváme cukr, není to třeba pokud nakombinujete do várky při šrotování jak zralá, tak i ta méně zralá jablka.
Doplňuji:
Odkaz na pryžové uzávěry zde:
http://www.hbs24.de/…
výstupek patrný na fotkách zvrchu se při zavařování (ještě za tepla) po nasezení uzávěru na lahev zamačkává dovnitř hrdla. Tak se vytlačí i poslední vzduch z láhve.


Avatar uživatele
Stříbrný

Oproti Drapovi vkládám před sešrotování ještě mytí :) A zkoušela jsem jednu zajímavost - aby čerstvý mošt déle vydržel bez konzervace, nasype se do velké sklenice od okurek za hrst čerstvě strouhaného křenu - získá to nenápadně pikantní příchuť - i když já dávám přednost čistému moštu.


Avatar uživatele
Zlatý

Vozím to k zahrádkářům lisovat, cca 3 Kč/litr


Avatar uživatele
Zlatý

Nasbírám jablka, sešrotuji, vylisuji a mošt je hotový. Něco sterilizuji do velkých lahví od okurek, něco zamrazím.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 1609
Zlatý mosoj 1495
Zlatý marci1 1281
Zlatý hanulka11 1030
Zlatý annas 991
Zlatý gecco 737
Zlatý briketka10 715
Zlatý quentos 714
Zlatý iceT 566
Zlatý arygnoc 499

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.