Avatar uživatele
Elk

Jak vyrábíte jablečný mošt?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? manon, johana 56, Deli, Pájo, MA-SU-KA před 4220 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Nedaleký soused si koupil menší moštovací linku a tak ji využíváme k výrobě 100% jablečné štávy. Po nadrcení vypraných jablek se drť lisuje , nechává se ustálit 24hod a potom se stáčí a zahřívá na 75 stupňů C a plní se do plastových obalů bez přítomnosti vzduchu a takto vyrobený „mošt“ vydrží několik let. Protože používám kvalitní nepoškozená trhaná jablka, vždy jeden druh, jedná se o velmi lahodný nápoj a už jsem se natolik zdokonalila, že poznám podle chuti ročník i sortu jablek, ze kterých byla štáva vyrobena. Takový loňský ročník „rubín“ je vynikající, skoro až moc sladký. Zbytek úrody nechám vypálit v nedaleké pálenici, kde mi spolehlivě vypálí vždy jen to, co si přivezu a calvados je tak kvalitní (protože výchozí surovina je kvalitní) , že mnozí znalci mu dávají přednost před moravskou slivovicí.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Deli

Jablka umyju a proženu odšťavňovačem. Je to pak jablečná šťáva zastudena, nicméně spotřebovat chce do 48 hodin.
Včera jsem dělala jablečný sirup – šťávu zastudena jsem svařila se zázvorem a cukrem. Šla by i skořice, vanilka… Tohle je na celou zimu, trvanlivé.
Když jsem byla malá, jablka jsme pokrájeli a pak vařili s cukrem a hřebíčkem ve velikém hrnci, dál se to lisovalo a cedilo a to byl mošt jako z moštárny.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Pájo

Jablka omýt, velkoryse vykrájet poškozená místa, na elektrickém šrotovníku sešrotovat (je chutné do některých várek přidat i hrušky, pokud je máte),
příklad zde – mám doma vyráběný, prcující na stejném principu:
http://www.tip-pv.cz/drtice-na-ovoce.php
Za studena vylisovat na lisu
http://www.go­ogle.cz/imgres?im­gurl=http://www­.vitokonex.cz/i­mage/product/800:600/jp­g/182/lis-na-ovoce-typ-35.jpg&imgrefur­l=http://www.vi­tokonex.cz/pro­duct/lis-na-ovoce-typ-35:89/&h=676&­w=706&sz=140&tbnid=7wtqj­ql48J_dYM:&tbnh=90&tbnw=­94&zoom=1&usg=__o4Fat3pe­60tvkCPfiNgFwAD­JPqc=&docid=9MqXou­5PKBakMM&sa=X&e­i=2ddJUOGAGsfwsga5_I­GICg&ved=0CE4Q9­QEwAg&dur=1673
hlavně to chce mít ten celolitinový (plast nebrat). Z lisu jímat mošt přes sítko, aby se odstranily hrubé kusy jablek, které lisem projdou.
Ze sběrných nádob přelít do velkých nádob k odstání (používáme velké demižony – materiál sklo).
http://vinarske­potreby.cz/e-shop/kategori­e/details/554/28/de­mizony/demizon-25-l-s-kosem-it-siroke-hrdlo
Pomocí pryžových/sili­konových hadiček stočit do 1l lahví (jsou praktičtější, než zavařovací sklenice).
http://eshop.bri­col.cz/lahev-bordo--1-00-oliv-band-ve-detail-1PS0000101.aspx
Zahřát na 75–80°C v zavařovacím hrnci, zátkovat za tepla bez vzduchu pryžovými uzávěry – kloboučky nebo klasickými korkovými (převařenými) špunty.
http://eshop.bri­col.cz/zatka--38-x-24-ia--prirodni-korek-detail-MJ30000101.aspx
Lahve pak ale musí bezpodmínečně po celou dobu skladování ležet, aby korek nevyschnul a mošt se nezkazil. Pryžové špunty se nám osvědčily mnohem více.
Potřebnou a zásadní péči je nutné věnovat i důkladnému vymytí použitých lahví (vyčištění od příp. nečistot a vyvaření). Do moštu nikdy nepřidáváme cukr, není to třeba pokud nakombinujete do várky při šrotování jak zralá, tak i ta méně zralá jablka.
Doplňuji:
Odkaz na pryžové uzávěry zde:
http://www.hbs24­.de/contents/de/d129_m­ostkappen.html
výstupek patrný na fotkách zvrchu se při zavařování (ještě za tepla) po nasezení uzávěru na lahev zamačkává dovnitř hrdla. Tak se vytlačí i poslední vzduch z láhve.

Upravil/a: Pájo

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
manon

Oproti Drapovi vkládám před sešrotování ještě mytí :) A zkoušela jsem jednu zajímavost – aby čerstvý mošt déle vydržel bez konzervace, nasype se do velké sklenice od okurek za hrst čerstvě strouhaného křenu – získá to nenápadně pikantní příchuť – i když já dávám přednost čistému moštu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
baghira

Vozím to k zahrádkářům lisovat, cca 3 Kč/litr

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Nasbírám jablka, sešrotuji, vylisuji a mošt je hotový. Něco sterilizuji do velkých lahví od okurek, něco zamrazím.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek