Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 29.srpen 22:37

Jak zde již bylo naznačeno pálenka a destilát je jedno a to samé.
Podle suroviny z kterého se připravuje kvas dělíme pálenky ( destiláty)
na slivovice, třešňovice,viš­ňovice, meruňkovice, broskvovice, jablkovice( calvados),hruš­kovice, destiláty z vinných hroznů (koňaky), whisky, obilné pálenky, borovičku, pravý rum, arrak, topinamburovou pálenku, hořcovou pálenku, zvláštní druhy pálenk jako je mlátovice, matolinovice.

Lihoviny jsou mixované nápoje ( již nedestilované) k jejichž mixu se používá

  1. jemný rafinovaný líh ( destilát)
  2. voda
  3. sacharosa a jiné druhy cukrů, cukerné sirupy
  4. drogy ( kořeny a oddenky,byliny, listy, květy, semena a plody, kůry a dřeva)

5.aromatické polotovary

Jenom velmi stručné shrnutí výroby sovětské (moskevské) vodky bez detailů a podrobností zabere 10 oboustranně popsaných listů A 4.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 29.srpen 22:40

Jak zde již bylo naznačeno pálenka a destilát je jedno a to samé.
Podle suroviny z kterého se připravuje kvas dělíme pálenky ( destiláty)
na slivovice, třešňovice,viš­ňovice, meruňkovice, broskvovice, jablkovice( calvados),hruš­kovice, destiláty z vinných hroznů (koňaky), whisky, obilné pálenky, borovičku, pravý rum, arrak, topinamburovou pálenku, hořcovou pálenku, zvláštní druhy pálenk jako je mlátovice, matolinovice.

Lihoviny jsou mixované nápoje ( již nedestilované) k jejichž mixu se používá

  1. jemný rafinovaný líh ( destilát)
  2. voda
  3. sacharosa a jiné druhy cukrů, cukerné sirupy
  4. drogy ( kořeny a oddenky,byliny, listy, květy, semena a plody, kůry a dřeva)

5.aromatické polotovary

Jenom velmi stručné shrnutí výroby sovětské (moskevské) vodky bez detailů a podrobností zabere 10 oboustranně popsaných listů A 4.
Doplňuji:
Čerpáno z učebnice
Jiří Uher – DOC. ING.DR. Vratislav Grégr DrSC " Průmyslová výroba lihovin".