Avatar uživatele
Bronzový

Jaký je rozdíl mezi pálenkou, destilátem a lihovinou s ovocným destilátem?

... nejen co do případné kvality, ale jestli se dá rozdíl poznat i podle chuti...

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

Pálenka a destilát je to samé, je to kořalka vzniklá destilací zkvašeného ovoce či jiných částí rostlin. To třetí mi připomíná pálenku míchanou s lihem tak, jak to dělá třeba Jelínek.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Jak zde již bylo naznačeno pálenka a destilát je jedno a to samé.
Podle suroviny z kterého se připravuje kvas dělíme pálenky ( destiláty)
na slivovice, třešňovice,višňovice, meruňkovice, broskvovice, jablkovice( calvados),hruškovice, destiláty z vinných hroznů (koňaky), whisky, obilné pálenky, borovičku, pravý rum, arrak, topinamburovou pálenku, hořcovou pálenku, zvláštní druhy pálenk jako je mlátovice, matolinovice.

Lihoviny jsou mixované nápoje ( již nedestilované) k jejichž mixu se používá
1. jemný rafinovaný líh ( destilát)
2. voda
3. sacharosa a jiné druhy cukrů, cukerné sirupy
4. drogy ( kořeny a oddenky,byliny, listy, květy, semena a plody, kůry a dřeva)
5.aromatické polotovary

Jenom velmi stručné shrnutí výroby sovětské (moskevské) vodky bez detailů a podrobností zabere 10 oboustranně popsaných listů A 4.
Doplňuji:
Čerpáno z učebnice
Jiří Uher - DOC. ING.DR. Vratislav Grégr DrSC " Průmyslová výroba lihovin".


Avatar uživatele
Stříbrný

destilát nevím, ale jestli srovnáš domácí pálenku a jelínka+ovocní desilát (sám jelínek neviděl ovoce ani z vlaku), poznáš rozdíl ;)


Avatar uživatele
Zlatý

destilát a lihovina je to samé jen jinak pojmenované.Ovocný destilát je jen destilát s větším či menším podílem ovocných složek navíc.Pálenka je destilát většinou z ovoce.Opravím mosoje-pálenka z hr.vína je "brandy" a jen z určitých oblastí(okolo Cognacu a blízkého okolí a navíc s certifikací ) má poctu nazývat se "koňakem" Jinak podle chuti byste měl poznat kvalitní destilátu,ale to je individuální


Avatar uživatele
Zlatý

Tak to tedy nevím - po všem se mi motá v tom nejlepším případě hlava. Takže je to jedno coc oc je, hlavně, že po tom neoslepnu.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Bronzový

ratava

Děkuji za vysvětlení rozdělení... Kdyby někdo věděl, zda lze poznat rozdíl v chuti, budu ráda- myslím, zda se dá poznat pálenka od lihoviny třeba tím, že to jedno je ovocnější, nebo tak něco... (Jelínka jsem jaktěživ nechutnala...)

Avatar uživatele
Zlatý

mosoj

mojitek : nesouhlasím že destilát a lihovina je jedno a to samé. Učebnici klidně zapůjčím pokud tomu nevěříš.
Brandy = koňak a pod. To samé je o tom calvadosu a jablkovici. Místních názvů je nepřeberně ale jsou to destiláty. Destilát je i ten líh co se přidává do lihovin ale jako takové se lihoviny nepálí ( nedestilují), pouze se míchají.

Avatar uživatele
Zlatý

mojitek

mosoj : těch učebnic jsem přečetl...a téměř v každé je to jinak.Oni se píšou kdejaké nesmysly.Třeba se chery/peach/ atd brandy uvádí i na klasickém likéru..A brandy je zhruba to co koňak,ale rozdíl jsem popsal.Je to to podobné jako s šumivým vínem a Šampaňským. Calvados je vlastně jablkovice,ano.Ale calvados jako takový musí mít neměnnou chuť,kdežto jablkovice od různých výrobců se může lišit chuťově,vzhledově..

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.