anonym
Odpověděl/a – 22.leden 21:44
Vařící voda podmiňujě výluh látek a barvy. Profesionálové dokonce
odmítají sáčkový ve prospěch kvalitního sypaného.
Čas je určující, černý čaj 3–4 minuty, ovocné 5–6 min. Delší
louhování naopak degraduje chuť, protože uvolňuje negativní složky.
Studený výluh se používá jen u určitých bylin v léčitelství a
častěji s pomocí lihových příměsí.
anonym
Odpověděl/a – 23.leden 2:22
Vařící voda podmiňujě výluh látek a barvy. Profesionálové dokonce
odmítají sáčkový ve prospěch kvalitního sypaného.
Čas je určující, černý čaj 3–4 minuty, ovocné 5–6 min. Delší
louhování naopak degraduje chuť, protože uvolňuje negativní složky.
Studený výluh se používá jen u určitých bylin v léčitelství a
častěji s pomocí lihových příměsí.
Doplňuji:
ad terry, správná příprava čaje je hotová věda. Čajové země na to
mají přímo obřady a např. ovocné čaje vůbec neuznávají za pravé
čaje, ale považují je za skupinu odvarů a výluhů. Ty ovocné údajně
přišly z Německa a aplikují se jen v části evropského regionu.
Na obalech některých komerčních čajů je přímo uvedeno, že se
nedoporučuje ponechávat sáček přes doporučenou dobu. Jde o to, že to
sama ani nemusíš chuťově poznat, ale optimální příznivé složky se pak
už snižují (podíl kofeinu, antioxydanty, citlivé vitamíny, aromatické
rozložení a další). Delší louhování není na závadu jen u zelených
druhů a některých kvalitnějších čajů.
viz jeden z četných odkazů:
http://cajovnik.cz/pri00a.html