Odpověděl/a – 18.únor 22:19
Před pěti lety jsme ji neznali, dnes je nejprodávanější rybou
v Česku. Jméno: pangasius. Země původu: Vietnam, delta řeky Mekong.
Rozšíření: prodává se ve 107 zemích světa.
Pangasius zdraví neuškodí, ukázal test
Zdroj: Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/pangasius-zdravi-neuskodi-ukazal-test-dhy-/test.aspx?c=A091030_1281335_test_vem
Odpověděl/a – 18.únor 22:35
Před pěti lety jsme ji neznali, dnes je nejprodávanější rybou
v Česku. Jméno: pangasius. Země původu: Vietnam, delta řeky Mekong.
Rozšíření: prodává se ve 107 zemích světa.
Pangasius zdraví neuškodí, ukázal test
Doplňuji:
Negativní vzorky
Státní veterinární správa ČR na varovné maily a množící se dotazy reagovala dvěma kontrolními akcemi. Mluvčí SVS Josef Duben potvrdil, že všechny vzorky pangase, vyšetřované na přítomnost steroidů, chlorovaných pesticidů, polychlorované bifenylů ( PCB) a dalších chemických látek, byly negativní.
Problém byl jen s neuvedením obsahu polyfosfátů, ale i ten byl hluboko po limitem, a o vyšší podíl vody. Nic z toho však neohrožuje život.
Pangasius nás tedy o zdraví nepřipraví, ale přesto je otázka, zda jeho
konzumací děláme kdovíco prospěšného.
Nevýhody obou stran
V tomto zákaznicky přitažlivém bílém mase bez kostí se totiž kombinují *nevýhody sladkovodních ryb i mořských ryb zároveň. *
Především – i když se pangas dováží z jihovýchodní Asie, v moři nežije. Na jednu stranu je to výhoda – mořské ryby obvykle obsahují rtuť a PCB.
Na druhou stranu však jako sladkovodní ryba obsahuje mnohem méně jódu. Také je v ní téměř zanedbatelný podíl zdravých omega 3 nenasycených kyselin, které prospívají kardiovaskulárnímu systému a jsou prospěšné i pro náš mozek.
Odpadají tedy dva hlavní důvody, pro něž ryby obvykle zařazujeme do jídelníčku.
http://zdravi.centrum.cz/jime-zdrave/2010/1/12/clanky/pangas-pravda-o-jeho-mase/
Zdroj: Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/pangasius-zdravi-neuskodi-ukazal-test-dhy-/test.aspx?c=A091030_1281335_test_vem