Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.březen 14:45

Nemají hrtan, jazyk a spol přizpůsobené, aby mohli napodobovat lidskou řeč.
„Intelekt“ a schopnosti šipmanzů zpočívají v něčem jiném, než v napodobování zvuků (složité zvuky a tóny, které obsahuje lidská řeč, vyvinutý jazyk a hlavně hlasivky). Zase papoušci doménují v tomto, protože jsou k tomu anatomicky uzpůsobenější…

Není to o primitivnosti a vyspělosti, ale spíš k čemu jsou biologicky/ana­tomicky uzpůsobeni. Někteří papoušci jsou známí, že dokážou nepodobovat lidskou řeč, ale oni dokážou napodobovat různé druhy zvuků, kde lidská řeč je jeden z možných. A sice občas dokážou napodobit slova i celé věty, ale to neznamená, že chápou, co to znamená nebo že by skutečn komunikoli s lidmi. Jen adaptovali zvuky, které je obklopují.
Šimpanzi zase dokážou řešit různé logické úlohy, spolupracovat apod. A co se týká komunikace, papoušci de facto nekomunikují, jen napodobují zvuky a to je celé. Ale šimpanzi komunikují (i s lidmi). Nemají sice uzpsobený hrtan atd., aby si mohli osvojit lidskou řeč, ale komunikují složitějí a propracovaněji, než ostatní zvířata. Pomocí gest, obličejových výrazech a svých zvuků (které jsou schopni dělat, vytvářet). Někteří se dokážou naučit i třeba znakovou řeč.

Papoušci mají schopnost napodobovat zvuky. Šimpanzi ji nemají. O tom to vlastně je. Šimpanzi zvuky nenapodobují (v tom smyslu jako paoušci), protože by jim to k ničemu nebylo. A papošci to nenapodubují, protože by tomu rozuměli a komunikovali tak. Ono žádné zvíře (výjma člověka) není schopno mluvit, protože k tomu není dostatečně vyvinutu, nemají pro to fyzické a neurologické schopnosti. Včetně šimpanzů. Avšak oni také dokážou komunikovat, jen jinak. Avšak jejich vokální anatomie není vhodná pro vytváření složitých zvuků, takovými, jako je lidská řeč. Za jedno, by k tomu museli být anatomicky uzpůsobeni,. za druhé neurologicky vyvivnutější, aby chápali, co to vlastně je (aby to pro ně nebyly jen prázdné/nesmyslné a obyčejné zvuky – jako pro papoušky).
Takže to, že papoušci umí napodobit zvuky (včetně lidské řeči) je neděla lepšími nebo vyvinutějšími, než třeba šimpanze. Jen zkrátka mají schopnost napodobovat zvuky.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.březen 14:49

Nemají hrtan, jazyk a spol přizpůsobené, aby mohli napodobovat lidskou řeč.
„Intelekt“ a schopnosti šipmanzů zpočívají v něčem jiném, než v napodobování zvuků (složité zvuky a tóny, které představují lidskou řeč, vyvinutý jazyk a hlavně hlasivky). Zase papoušci doménují v tomto, protože jsou k tomu anatomicky uzpůsobenější…

Není to o primitivnosti a vyspělosti, ale spíš k čemu jsou biologicky/ana­tomicky uzpůsobeni. Někteří papoušci jsou známí, že dokážou nepodobovat lidskou řeč, ale oni dokážou napodobovat různé druhy zvuků, kde lidská řeč je jeden z možných. A sice občas dokážou napodobit slova i celé věty, ale to neznamená, že chápou, co to znamená nebo že by skutečně komunikoli s lidmi. Jen adaptovali zvuky, které je obklopují.
Šimpanzi zase dokážou řešit různé logické úlohy, spolupracovat, prokazovat jistou inteligenci, apod. A co se týká komunikace, papoušci de facto nekomunikují, jen napodobují zvuky a to je celé. Ale šimpanzi komunikují (i s lidmi). Nemají sice uzpsobený hrtan atd., aby si mohli osvojit lidskou řeč, ale komunikují složitějí a propracovaněji, než ostatní zvířata. Pomocí gest, obličejových výrazů a svých zvuků (které jsou schopni dělat, vytvářet – vokálně nebo manuálně). Někteří se dokážou naučit i třeba znakovou řeč.

Papoušci mají schopnost napodobovat zvuky. Šimpanzi ji nemají. O tom to vlastně je.
Šimpanzi zvuky nenapodobují (v tom smyslu jako paoušci), protože by jim to k ničemu nebylo a protože k tomu nejsou vyvinutí. A papoušci to nenapodubují, protože by tomu rozuměli a komunikovali tak. Ono žádné zvíře (výjma člověka) není schopno mluvit, protože k tomu není dostatečně vyvinuto, nemají pro to fyzické a neurologické schopnosti. Včetně šimpanzů. Avšak oni také dokážou komunikovat, jen jinak. Ale prostě jejich vokální anatomie není vhodná pro vytváření složitých zvuků, takových, jaké představuje lidská řeč. Za jedno, by k tomu museli být anatomicky uzpůsobeni, za druhé neurologicky vyvivnutější, aby chápali, co to vlastně je (aby to pro ně nebyly jen prázdné/nesmyslné a obyčejné zvuky – jako pro papoušky).
Takže to, že papoušci umí napodobit zvuky (včetně lidské řeči) je nedělá lepšími nebo vyvinutějšími, než třeba šimpanze. Jen zkrátka mají schopnost napodobovat zvuky.