Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 5.březen 2:16

Jak je to s rozvodem s cizincem (EU)?

Právo a zákony – Manželství, rozvod

Uff, když se žádost podává k soudu v místě trvalého bydliště… Rozvod manželství se bude řídit tedy českým právním řádem a proto budou rozhodovat české soudy, i když svatba v ČR nebyla??? Nebo je možné (bylo by mi milejší) podat žádost tam, kde jsme oddáni??? Děti máme. U notáře jsme sepsali před lety smlouvu /SJM/,od jejího podpisu si každý řešíme své finance sám za sebe. Společně máme „jen“ hypotéku na RD a exekuci na tento RD, ve kterém bydlím já a děti. To sice zní strašně, ale momentálně jsem na dobré cestě se i toho zbavit a domek si chci nechat já (s tím muž souhlasí) a proto chci i ten rozvod, abych mohla začít „žít“. Uvítala bych nesporný rozvod, ale nevím jestli to bude možné ☹ Mám tedy dotaz, kdo zažil podobnou situaci…??? jak mám postupovat, aby to bylo co nejrychlejší, nejlevnější a nejmíň bolestivé pro všechny zúčastněné? Musí se ta žádost dát tedy k soudu podle trvalého pobytu (mého)? Můžete mi odpovědět i mailem, za každý postřeh nebo vlastní zkušenost vděčím :o)

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 7.březen 22:48

Jak je to s rozvodem s cizincem (EU)?

Právo a zákony – Manželství, rozvod

Uff, když se žádost podává k soudu v místě trvalého bydliště… Rozvod manželství se bude řídit tedy českým právním řádem a proto budou rozhodovat české soudy, i když svatba v ČR nebyla??? Nebo je možné (bylo by mi milejší) podat žádost tam, kde jsme oddáni??? Děti máme. U notáře jsme sepsali před lety smlouvu /SJM/,od jejího podpisu si každý řešíme své finance sám za sebe. Společně máme „jen“ hypotéku na RD a exekuci na tento RD, ve kterém bydlím já a děti. To sice zní strašně, ale momentálně jsem na dobré cestě se i toho zbavit a domek si chci nechat já (s tím muž souhlasí) a proto chci i ten rozvod, abych mohla začít „žít“. Uvítala bych nesporný rozvod, ale nevím jestli to bude možné ☹ Mám tedy dotaz, kdo zažil podobnou situaci…??? jak mám postupovat, aby to bylo co nejrychlejší, nejlevnější a nejmíň bolestivé pro všechny zúčastněné? Musí se ta žádost dát tedy k soudu podle trvalého pobytu (mého)? Můžete mi odpovědět i mailem, za každý postřeh nebo vlastní zkušenost vděčím :o)
Doplňuji:
Hlada: no právě, dohoda o dětech… ☹ Kámen úrazu. Dlouhodobě spolu nežijeme, majetkové bude v poho, protože je pro manžela výhodné, když refinancuji hypo sama na sebe (zbaví se dluhů) a já budu taky spokojena, zůstane mi RD, zbavíme se exekuce. Vše by znělo vcelku dobře, ale ouha! Nechce mi přistoupit na to, že děti budou se mnou ☹ Takže velký problém, protože by to mohlo znamenat, že takhle budeme dál (NE)fungovat x dalších let ☹ Střídavou péči nechci. Navrhovala jsem, že by děti mohl vídat jak by chtěl a ví, že to i dodržím, ale ne… Rozvod tam chci, protože si myslím (jen si to myslím 🙂, že bych tam měla větší šanci získat děti já, když by nešel domluvit nesporný. Ale trvalé bydliště mám tady i tam (to jsem asi nenapsala) a manžel má trvalé bydliště úplně v jiné zemi (NE v jeho rodné), je to u nás trošku komplikovanější.