Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 20.listopad 15:02

Z čeho žije tráva?

Bydlení a zahrada – Ostatní bydlení a zahrada

Myslím tím běžné trávníky v zahradách, nebo na loukách. Většina druhů trav má plytké kořeny (např. pýr ne, ten jde do hloubky až 2 m), takže nějaké živiny z půdy celkem brzy vyčerpá. Suchá tráva po shnití slouží jako hnojivo. Někde je tráva spásaná dobytkem, nebo zvěří, tam žije v jejich výtrusů. Ale z čeho žijí traviny tam, kde se trvale kosí, na dvorech, nebo loukách a kde se nehnojí? Z vlastní zkušenosti vím, že i bez hnojení tráva, pokud má dost vláhy hlavně na jaře, vyroste každoročně i do výšky 50 – 80 cm. Já nehnojím, jen občas – jednou za pár let popráším trávníky vápnem proti tvorbě mechů.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 20.listopad 18:30

Z čeho žije tráva?

Bydlení a zahrada – Ostatní bydlení a zahrada

Myslím tím běžné trávníky v zahradách, nebo na loukách. Většina druhů trav má plytké kořeny (např. pýr ne, ten jde do hloubky až 2 m), takže nějaké živiny z půdy celkem brzy vyčerpá. Suchá tráva po shnití slouží jako hnojivo. Někde je tráva spásaná dobytkem, nebo zvěří, tam žije v jejich výtrusů. Ale z čeho žijí traviny tam, kde se trvale kosí, na dvorech, nebo loukách a kde se nehnojí? Z vlastní zkušenosti vím, že i bez hnojení tráva, pokud má dost vláhy hlavně na jaře, vyroste každoročně i do výšky 50 – 80 cm. Já nehnojím, jen občas – jednou za pár let popráším trávníky vápnem proti tvorbě mechů.
Doplňuji:
Hledal jsem po netu a nenašel nic. Na trávě nejsou žádné známky degenerace, nebo podvýživy, či jak to napsat. To znamená, že vzhledem k vyčerpání živin z půdy musí dostávat něco shora. Tak mne napadá, že možná něco spadne s deštěm, myslím tím prach, který se na kapky deště nalepí. Ten může obsahovat nějaké prvky potřebné trávě k životu, ale zdá se mi to málo.