Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 21.listopad 9:56

Jak pochopit přesčasy a jejich proplácení?

Právo a zákony – Pracovní právo

Pracuji v nepřetržitém provozu ve směnách denní – noční, vždy 12 hodin. Jeden týden mám 48 hodin, druhý třeba 24 hodin. Ze zákona jsem pochopil, že ten dlouhý týden je s přesčasy. Nebo ne? V týdnu mám hodinový limit 37,5 hodin. A aby to nebylo jednoduché, mám zkrácený úvazek na 30 hodin na týden. A jak na to nyní? Za minulý měsíc mám odpracováno 144 hodin, měsíc před tím 156 hodin. Neměl bych mít na lístku i nějaký přesčas? Za případné odpovědi děkuji.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 21.listopad 11:35

Jak pochopit přesčasy a jejich proplácení?

Právo a zákony – Pracovní právo

Pracuji v nepřetržitém provozu ve směnách denní – noční, vždy 12 hodin. Jeden týden mám 48 hodin, druhý třeba 24 hodin. Ze zákona jsem pochopil, že ten dlouhý týden je s přesčasy. Nebo ne? V týdnu mám hodinový limit 37,5 hodin. A aby to nebylo jednoduché, mám zkrácený úvazek na 30 hodin na týden. A jak na to nyní? Za minulý měsíc mám odpracováno 144 hodin, měsíc před tím 156 hodin. Neměl bych mít na lístku i nějaký přesčas?
Smlouvu mám na minimální měsíční mzdu. Domnívám se, přesčasy by se eventuálně počítaly až při součtu za měsíc, ale až po navršení týdenního limitu 37,5 hodin. Tedy od 30 do 37,5 hodiny by to bylo bez přesčasů, a od 37,5 nahoru by to byl přesčas. Že se to nepočítá za týden, ale za měsíc v součtu všech 4 týdnů. Tedy pokud v jednom týdnu mám jakoby přesčas a druhý podčas, v součtu to udělá třeba 68 hodin za 2 týdny, což je sice 8 hodin navíc, ale nikoliv v přesčasu. Za případné odpovědi děkuji.