Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.květen 12:31

S.r.o. nemá představenstvo. To je statutárním orgánem v a.s. Statutárním orgánem v s.r.o. jednatel. Může jich být více. Často je to majitel, ale může to být i zaměstnanec firmy.
Ale to na co se ptáš jsou funkce nebo orgány společnosti, neřídí se klasickou pracovní smlouvou.
Jednatel i člen dozorčí rady smlouvou o výkonu funkce.
Zmíněno už to musí být ve společenské smlouvě (nebo zakladatelské listině). Tam se píše i jaké orgány tam jsou, kdo je majitelem, jednatelem – a konkrétní jména a jejich bydliště.
Jinak je snad vše v Zákonu o obchodních korporacích. Nebo dohledatelné na internetu.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.květen 12:47

S.r.o. nemá představenstvo. To je statutárním orgánem v a.s. Statutárním orgánem v s.r.o. jednatel. Může jich být více. Často je to majitel, ale může to být i zaměstnanec firmy. Nebo skoro jakákoliv fyzická osoba, která splňuje podmínky (a jednatelem vlastně může být i právnická osoba – někým zastupovaná).
Ale to na co se ptáš jsou funkce a orgány společnosti její řidící složky, systém), neřídí se klasickou pracovní smlouvou.
Jednatel i člen dozorčí rady smlouvou o výkonu funkce.
Zmíněno už to musí být ve společenské smlouvě (nebo zakladatelské listině). Tam se píše i to z čeho je firma složena, jaké orgány tam jsou, kdo je majitelem, jednatelem – a konkrétní jména a jejich bydliště. A to se týká jen osob, pak samozřejmě název a sídlo společnosti a další věci.
Nejsou vlastně ani zaměstnanci, ale vykonavatelé funkce (někým/něčím pověřeni) dostávající odměny (nebo popřípadě nic – vše bude řečeno ve smlouvě).
Jinak je snad vše v Zákonu o obchodních korporacích. Nebo dohledatelné na internetu.