Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 10.květen 15:59

Nemůže – a to nejen bezdůvodně, ale vůbec – nemá na to žádnou pravomoc. Navíc popravy jsou povoleny jen v některých státech a i v těch, co jsou, nemůže žádný prezident jen tak nechat někoho popravit (ani jinak – on o tom nerozhoduje).
Někde ale rozhodnutí o popravě podepisují = schvalují prezidenti (někde jo, někde ne, ale sami neříkají koho popravit ani ho nemůžou navrhnout, navíc jeho schválení podpisem se dá skoro všude obejít – tedy i v těch popravách).

Dokonce ani „absolutní“ sultáni, padišáhové a jejich zástupci (v Osmanské říši, v Persii a v dalších těch zemích dnes označovaných jako „absolutistické“) nemohli bez svolení soudce žádného svobodného člověka popravit ani mu udělit přísný trest.
Soudní systém tam byl velmi propracovaný, rozsáhlý a dbalo se na něj. V tomto měli tedy tito „absolutní“ vladaři mnohem menší pravomoce než mnozí evropští králové – kteří ani omylem nejsou označováni jako absolutističtí (protože šlechta, zákony, papež, samotná církev a její vysocí postavení, císařové, ministři,… ti vši jim mohli ubírat/omezovat jejich moc).

Nemluvím ale o diktátorech (- to jsou taky často prezidenti v republikách, akorát to jsou diktatury). Tam může nechat popravit kohokoli.

Rick a Morty je komedie, ještě k tomu animovaná (tam se může odehrát cokoli, stejně jako v Simpsonech ;) ).

např. Lukašenko, Asad „můžou“ popravovat (samozřejmě i Kim – ale on není prezidentem).

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 10.květen 16:06

Nemůže – a to nejen bezdůvodně, ale vůbec – nemá na to žádnou pravomoc.
Navíc popravy jsou povoleny jen v některých státech a i v těch, co jsou, nemůže žádný prezident jen tak nechat někoho popravit (ani jinak – on o tom nerozhoduje).
Někde ale rozhodnutí o popravě podepisují = schvalují prezidenti (někde jo, někde ne, ale sami neříkají koho popravit ani ho nemůžou navrhnout, navíc jeho schválení podpisem se dá skoro všude obejít – tedy i v těch popravách. On tedy jen někde schvaluje „podání návrhu na způsob trestu, kterým je smrt“).

Dokonce ani „absolutní“ sultáni, padišáhové a jejich zástupci v těch zemích dnes označovaných jako „absolutistické,“ nemohli bez svolení soudce žádného svobodného člověka popravit ani mu udělit přísný trest (nebo dokonce žádný trest).
Soudní systém tam (třeba v Osmanské říši) byl velmi propracovaný, rozsáhlý a dbalo se na něj. V tomto měli tedy tito „absolutní“ vladaři mnohem menší pravomoce než mnozí evropští králové – kteří ani omylem nejsou označováni jako absolutističtí (protože šlechta, zákony, papež, samotná církev a její vysocí postavení, císařové, ministři,… ti vši jim mohli ubírat/omezovat jejich moc).

Nemluvím ale o diktátorech (- to jsou taky často prezidenti v republikách, akorát to jsou diktatury). Tam může nechat popravit kohokoli.

Rick a Morty je komedie, ještě k tomu animovaná (tam se může odehrát cokoli, stejně jako v Simpsonech ;) ).

Např. Lukašenko, Asad „můžou“ popravovat (samozřejmě i Kim – ale on není prezidentem).

Ale i diktátor nebo tyran je omezen tím, jak moc ho budou ostatní ochotni tolerovat (lid, armáda, jeho zástupci – jiní vysoce postavení lidi kolem něj,…).
Tak svým způsobem neexsituje žádná aboslutní -nebo diktáttorská- moc (kdy by si člověk mohl dělat co chtěl… nikdo nemůže dělat, co chce obzvlášť panovníci – nebo jiné hlavy států).