Odpověděl/a – 13.září 13:01
Být tebou vyzkouším také tzv. „alternativní způsoby“ přípravy
kávy. – tj. Aeropress, Hario V60, Vacuum pot, Chemex,…
Jestli ti káva na French press přijde slabá, tak možná budeš zklamaný,
ale dej tomu aspoň šanci. Takto připravená káva je potom narozdíl od
„turka“ o dost méně hořká (hořkost je znakem přelouhování) a naopak
chutná mnohem kyseleji či sladčeji. Navíc v ní vynikne aroma specifické
pro odrůdu zrnek. Takovou kávu je třeba vyzkoušet s čistou hlavou, bez
představy o tom, jak má „správná káva chutnat“. Spoustě lidí
nechutná hned napoprvé a někdo se do ní nezamiluje nikdy, znám ale také
spoustu lidí, kteří by ji za nic na světě nevyměnili.
Pro začátek je dobré kupovat kávu od pražírny Double Shot, je to
zaručená kvalita, i když menší místní pražírny často nabídnou
stejnou kvalitu za nižší cenu, to je ale potřeba vypozorovat časem. U nás
v Hradci Králové je třeba skvělá pražírna Pepe Coffee.
Z odrůd bych pro začátek doporučil Brazílii Santos a Peru, které mají
nízkou aciditu – přílišná kyselost kávy často začátečníky odradí.
Dobrá je i káva z Hondurasu.
Přeji hodně štěstí v experimentování! :)
Odpověděl/a – 13.září 13:07
Být tebou vyzkouším také tzv. „alternativní způsoby“ přípravy
kávy. – tj. Aeropress, Hario V60, Vacuum pot, Chemex,…
Jestli ti káva na French press přijde slabá, tak možná budeš zklamaný,
ale dej tomu aspoň šanci. Takto připravená káva je potom narozdíl od
„turka“ o dost méně hořká (hořkost je znakem přelouhování) a naopak
chutná mnohem kyseleji či sladčeji. Navíc v ní vynikne aroma specifické
pro odrůdu zrnek. Takovou kávu je třeba vyzkoušet s čistou hlavou, bez
představy o tom, jak má „správná káva chutnat“. Spoustě lidí
nechutná hned napoprvé a někdo se do ní nezamiluje nikdy, znám ale také
spoustu lidí, kteří by ji za nic na světě nevyměnili.
Pro začátek je dobré kupovat kávu od pražírny Double Shot, je to
zaručená kvalita, i když menší místní pražírny často nabídnou
stejnou kvalitu za nižší cenu, to je ale potřeba vypozorovat časem. U nás
v Hradci Králové je třeba skvělá pražírna Pepe Coffee.
Z odrůd bych pro začátek doporučil Brazílii Santos a Peru, které mají
nízkou aciditu – přílišná kyselost kávy často začátečníky odradí.
Mě osobně dost chutná i káva z Hondurasu, zvlášť pokud se ti podaří
narazit na balení zpracované „Honey“ metodou.
Přeji hodně štěstí v experimentování! :)